5 activitati prin care sa imbunatatesti dezvoltarea copilului tau

Astazi ne-am propus sa ne ocupam de categoria toddler, da, da, acei copii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani si sa iti prezentam o lista cu 5 activitati care pot ajuta la dezvoltarea copilului tau. Incurajarea abilitatilor cognitive si a limbajului nu a fost nicicand mai amuzanta ca acum, cu aceste minunate activitati. 

Descoperirea texturilor
Toddlerii sunt atrasi de tot ceea reprezinta senzorial de aceea sunt si curiosi sa atinga, sa miroasa si sa guste din orice. Acest lucru este sanatos in dezvoltarea lor si este modul prin care descopera si exploreaza lumea din jurul lor. Construiti impreuna un panou senzorial. Ce este acesta? Puteti folosi o coala cartonata pe care sa trasati cifre si litere cu markerul peste care aplicati elemente cu texturi diferite. Puteti lipi boabe de fasole sau de orez, cotoane de bumbac, sclipici ori paiete sau de ce, nu paste. Practic folositi ce aveti la indemana. Este o buna oportunitate ca cel mic sa descopere noi senzatii la atingerea panoului. Repetati literele si cifrele inscrise pe carton si veti vedea cum la un moment dat le va recunoaste chiar el pe afise, panouri publicitare sau in carti.

Practicati organizarea cu el
Ce inseamna asta? Inseamna sa comunicati mereu cu el, sa ii aratati unde este locul fiecarui obiect si sa exersati organizarea lor impreuna. Intrebati-l mereu unde este locul unui anume obiect, spre exemplu unde este locul hainelor sau locul vaselor ori unde sta hartia igienica sau vesela. In felul acesta nu doar ca ii faceti cunostinta cu notiunea de disciplina, dar ii si antrenati memoria vizuala. Transformati totul intr-un joc tip ghicitoare si va veti distra amandoi cu siguranta. 

Inventati cantecele
…si nu orice fel de cantecele ci unele cu rime ad-hoc. Vocabularul copilului dumneavoastra poate fi imbogatit prin crearea unor cantecele simple, cu rime, folosind cuvinte uzuale. Incurajati-l pe cel mic sa fredoneze ori de cate ori aveti ocazia: in masina, in timp ce va jucati acasa sau in timpul baitei. Puneti-i cantecele de copii, vedeti care ii sunt preferatele apoi cantati-le impreuna. Puteti ruga si pe cei care petrec timp cu copilul sa faca la fel: bunici, bone sau oricine altcineva mai sta cu cel mic. Ce este cel mai important este ca el va incepe prin intermediul cantecelor sa recite litere, numere, cuvinte uzuale, poate invata zilele saptamanii, partile corpului si multe altele. Orice se poate invata prin cantat. 

Panoul cu fotografii
Realizati un panou unde sa expuneti fotografii cu familia si prietenii, pe care sa-l montati in camera copiilor. In felul acesta memoria si asocierea vor fi imbunatatie. Puteti scrie cine este fiecare membru desi cel mic nu stie probabil pentru moment sa citeasca si repetati frecvent cine este fiecare din poza. Cultivati-i sentimentul de famlie, prieteni, grup si citindu-i lecturi pentru copii despre frati, surori, bunici, amici, parinti si asa mai departe. Pe masura ce creste puteti sa avansati cu acest exercitiu si sa faceti impreuna un arbore genealogic cu poze si nume. La final poate iesi o adevarata opera de arta. Pretuiti-o si asezati-o in caminul dumneavoastra la loc de cinste. 

Fenomenele naturii
Un lucru atat de important pentru dezvoltarea copilului. Probabil nu v-ati gandit la asta. Ei bine, fenomenele naturii si detaliile despre formarea lor dezvolta in copil gandirea analitica, logica si starnesc curiozitatea in el. Ce sunt norii? Cum se formeaza ploaia? Dar zapada? De unde vin fulgerele? De ce se aud asa tunetele? Sunt printre primele intrebari pe care copiii le adreseaza parintilor. O idee foarte buna ar fi sa ii desenati pe perete “starea vremii”. Sau daca nu puteti face asta, apelati la coli mari de hartie pe care le lipiti mai apoi pe perete sau pe usa. Incadrati totul cu o rama de fereastra desenata sau confectionata pentru un efect realist. Lasati-l pe copil sa aleaga un desen iar mai apoi explicate-i pe intelesul lui tot ce trebuie sa stie despre acel fenomen. 
Nu-i asa ca a fost usor?