5 greseli de parenting pe care sa le eviti

Rolul de parinte este o provocare si lupta cea mai mare se da atunci cand iti propui sa fii un parinte bun. Nimeni nu este perfect si deseori de dorim sa fi procedat altfel in anumite situatii, insa cel mai important este sa constientizam unde anume gresim si sa incercam sa ne imbunatatim constant relatia cu cel mic si tehnicile de parenting.
Si parintii sunt oameni si uneori au nevoie de o pauza. Desi nu exista niciun manual cu instructiuni, iata cele mai frecvente 5 greseli de parenting pe care ar trebui sa incercam sa le evitam.

Asteptam lucruri pe care noi insine nu le practicam. Ce vrem sa spunem cu asta? Ne intoarcem la puterea exemplului si cum cei mici imita ceea ce vad la noi. De cele mai multe ori adultii asteapta de la copii sa se comporte intr-un anume fel insa ei insisi nu se comporta asa. Asa ca, in loc sa le spunem copiilor cum anume trebuie sa se comporte, mai bine le aratam noi cum ar trebui. Copiii sunt copia fidela a parintilor asa ca trebuie sa fiti mereu atenti la ce exemple le oferiti. 

Calitatea timpului conteaza, nu cantitatea. Ritmul alert in care ne desfasuram viata ne face uneori sa ne simtim vinovati ca nu petrecem mai mult timp cu copiii nostri. De aceea, de multe ori avem tendinta sa credem ca trebuie sa petrecem mult timp alaturi de cei mici fara sa tinem cont de cum ne petrecem acel timp. Faptul ca uneori reusim sa stam mai mult cu ei ne face sa ne simtim mai putin vinovati. Copiii au nevoie de atentie si au nevoie sa fie vazuti, auziti si iubiti. Daca aveti grija sa le oferiti atentia dumneavoastra 100% in momentele in care sunteti langa ei, veti vedea cum totul devine mai usor. Este importanta calitatea timpului petrecut cu copiii si nu cantitatea acestuia.

Aveti tendinta de a va neglijati partenerul sau pe dumneavoastra. Da, sa fiti parinti este un job permanent care va ocupa aproape 100% din energie. Cea mai frecventa greseala pe care o fac cuplurile este sa isi investeasca toate resursele emotionale in copil, uitand de celalalt. Amintiti-va tot timpul ca cel mic este o ca o piesa de puzzle care va intregeste familia, nu o piesa de puzzle care va inlocuieste partenerul. Investitit timp si in restabilirea legaturii cu celalalt partener. Aceleasi lucruri se aplica si atunci cand uitati de sine. Incercati sa redescoperiti cum e sa petreceti timp doar cu voi. Este important pentru sanatatea mentala a oricarui parinte. 

Ingraditi prea mult libertatea copilului. Parintii au tendinta, din prea multa dragoste, sa impuna limite mult prea aspre celor mici. Independenta este, insa, cruciala in dezvoltarea lor ca viitori adulti. De aceea este important sa stiti cum, cand si cata libertate sa le oferiti. Echilibrul intre limite si libertate este destul de greu de obtinut, stim asta, insa nu imposibil. Ascultati-va instinctele si totodata fiti atenti si la nevoile copilului si veti vedea cum lucrurile vor veni de la sine.

Folositi un ton nepotrivit cu cel mic. Da, stim cat de greu este sa gestionam copiii si tot ce vine cu ei la pachet: plans, tantrumuri, agitatie si cu totii ajungem uneori in punctul in care se intampla sa tipam la cei mici, insa este important sa constientizam ca nu este benefic sa folosim acest ton ca mijloc de comunicare. Nu vom obtine niciun rezultat, ba din contra, ii vom face pe copii sa devina si mai furiosi sau speriati. 

Voi stiti care sunt lucrurile pe care le considerati gresite, in educatia copiilor? Cum anume incercati sa le corectati?