5 lucruri esentiale de supravietuire pe care sa le predai copilului

Insasi viata noastra de adult ne invata cat de important este sa dobandim si aptitudini de supravietuire, nu doar academice. De multe ori ne intrebam daca ai nostri copii se pot descurca singuri. Sau daca sunt echipati cu cunostintele necesare astfel incat sa faca fata vietii. Iti propunem o lista cu 5 lucuri esentiale pe care orice parinte le poate preda copilului. Ii vor fi utile pe termen lung si il vor ajuta totodata sa se dezvolte ca individ. Iata despre ce este vorba.

 

Autoapararea

Oricat de dur ar suna, mai ales pentru mame, in ziua de azi trebuie sa ne invatam copilul sa fie pregatit pentru orice situatie. Asa ca, ai grija ca cel mic sa detina regulile de baza in ceea ce priveste autoapararea. Exista cursuri speciale unde il poti duce. Gandeste-te ca este o usurare si pentru confortul tau psihic sa stii ca cel mic știe cum sa actioneze in cazul unui pericol iminent.

 

Reguli de prim ajutor

In primul rand, copilul ar trebui sa fie familiarizat cu ceea ce inseamna o trusa de prim ajutor apoi cu regulile de baza in a oferi ajutor daca situatia impune. La fel ca in cazul cursurilor de autoaparare, exista si cursuri de prim ajutor, acreditate chiar, la care puteti merge impreuna, tu pentru a-ti reimprospata memoria, iar el pentru a invata ceva cu totul si cu totul nou. Poti incepe sa il incurajezi sa incerce sa se ingrijeasca, sa stie cum sa actioneze in caz de accidentare usoara.

 

Gestionarea timpului

Este in topul lucrurilor esentiale de supravietuire in epoca moderna. Timpul ne este cel mai mare aliat, dar si cel mai mare dusman. Cum poti invata copilul asta? In primul rand fa-l sa fie responsabil pentru propriul timp. Spre exemplu, ii poti cumpara un ceas desteptator care sa il anunte ca este timpul sa mearga la scoala si nu sa il trezesti tu. Cand va constientiza importanta timpului va fi capabil sa il gestioneze eficient si va sti cat sa aloce temelor, jocului sau altor activitati.

 

Luarea de decizii

Este la fel de importanta ca gestionarea timpului si a finantelor despre care vom vorbi imediat. Educatie, cariera, prieteni, toate sunt lucruri pe care noi trebuie sa invatam sa le aleaga. Ii puteti invata cum sa ia decizii inca de la varste foarte mici. Puneti-l mereu sa aleaga intre doua jocuri sau doua hainute ori doua feluri de mancare. In felul acesta ii antrenati ca pe viitor sa ia decizia cea mai buna, usor. Odata cu asta, copilul intelege si notiunea de consecinta. Ajuta-l tot timpul sa vada atat avantajele, cat si dezavantajele lor si indruma-l astfel incat sa decida ceea ce este bine.

 

Notiuni economice basic

Nu, nu trebuie sa il inveti pe cel mic economie, ci trebuie sa il faci sa constientizeze valoarea banului. Este ceva ce orice parinte isi poate invata copilul, cum sa fie responsabil financiar, inca de la varste fragede. Daca vorbim de copiii mai mari, care primesc bani de buzunar, stabileste o suma pe care sa i-o lasi lui si incurajeza-l spunandu-i ca pentru fiecare x suma economisita, ii vei mai ajuta cu y suma si tot asa pana ajung sa aiba banii necesari pentru ceea ce isi doresc. Nu numai ca se vor simti datori sa fie responsabili cu banii, dar ii si inveti ca totul are un pret si uneori e nevoie de mici sacrificii pentru a avea ceea ce isi doresc.

 

Ideal este sa ne crestem copiii cu dragoste, dar sa nu ii facem dependenti de noi. Trebuie sa ii tratam ca pe niste fiinte individuale, cu nevoi specifice care pot fi invatate ca la un moment dat sa supravietuiasca pe cont propriu. O astfel de gandire, aplicata cu intelepciune, blandete, atunci cand copilul este pregatit, nu face altceva decat sa il pregateasca pe cel mic sa devina un adult responsabil.