5 secrete pentru un somn de seara linistit 

Ora de culcare reprezinta pentru unii parinti o adevarata provocare.
Indiferent de varsta, copiii sunt diferiti. Daca unii adorm foarte repede si au un somn linistit, altii pot intampina dificultati si pot avea un somn agitat. Vestea buna este ca exista cateva modalitati prin care poti imbunatati rutina actuala, iar vestea proasta este ca uneori este nevoie de timp pentru ca cel mic sa isi regleze somnul, dar asta nu inseamna ca tu nu poti sa il ajuti. Testeaza si vezi ce i se potriveste!

Stabileste pasi clari pe care sa ii urmezi seara de seara si pe care copilul sa ii asocieze cu somnul. Cel mai indicat ar fi sa pornesti cu ritualurile ce tin de igiena: baita sau dus in functie de varsta copilului, spalat pe dinti. Daca vorbim de bebelusi, o baie calda seara este atat relaxanta cat si aducatoare de Mos Ene pe la gene. Pregateste tot ce ai nevoie la indemana si imbie-l pe cel mic cu o baie, cu spuma de ce nu, urmata mai apoi de un masaj scurt de relaxare, atat de indicat la bebelusi. Daca vorbim de copii mai mari 1 an, poti renunta la baie in favoarea dusului, in functie si de preferinte. Explica-le ca inainte de somnul de seara trebuie sa ne ocupam mai intai de igiena. Daca vei repeta aceste ritualuri seara de seara ele vor deveni automatisme pentru copii si va fi mai usor sa ii introduci in starea de noapte buna. 

Stabileste care sunt hainutele de zi si care de somn 
Poate parea banal, dar sa stii ca nu este ci dimpotriva, este chiar esential ca cel mic sa asocieze somnul cu pijamalele. Asa cum noi avem haine de strada, de casa, de serviciu, de somn, asa si ei trebuie sa aiba atat cand sunt mici cat si cand cresc. Ii ajuta foarte mult sa fie disciplinati daca vorbim de copii mai mari si totodata ii ajuta la aceasta conexiune despre care vorbim ritual-somn. Copiii, indiferent de varsta trebuie sa stie ca dupa baita urmeaza sa fie schimbati si apoi culcati. Ii ajuta totodata sa delimiteze ziua de seara. Cu timpul vor invata si vor putea anticipa ceea ce se intampla doar cand vor vedea ce haine le oferi din dulap. Somn, plimbare, joaca prin casa. 
 

Un lucru esential, poate cel mai important atunci cand vorbim de somn este camera copilului. Exista cateva reguli de aur care ar trebui respectate de orice parinte: camera aerisita, lumina difuza, lipsa ecranelor. Televizorul, computerul, tableta, telefonul nu au ce cauta nici in dormitorul unui adult, cu atat mai mult in camera unui copil. Da, stim, suna radical, dar pe cat de infricosator pare, pe atat lipsa lor este benefica pentru somnul celor mici. Asadar, aerisiti camera cateva minute inainte de somn pentru o mai buna oxigenare a creierului si reimprospatare a aerului si aveti grija sa setati o lumina calda, difuza. Lumina de veghe. Copilul nu trebuie sa fie atras sau deranjat de ea asa ca aveti grija ca aceasta sa aiba o intensitate extrem de mica.

Lipsa jucariilor in camera de somn a copilului. Desi poate parea ceva ciudat, explicatia este simpla. Jucariile in camera copilului inainte de somn ii provoaca confuzie micutului deoarece va intelege ca e vremea sa ne jucam, nu sa dormim. In cantitati mari si la vedere, jucariile pot transmite semnale gresite. Daca nu ai posibilitatea de a avea spatii diferite somn – joaca incearca sa eficientizezi spatial actual. Cum? In primul rand ai grija ca inainte de somn camera sa fie in ordine. Un mediu aglomerat, dezordonat va agita copilul. Este bine sa ai la indeamana niste cutii mari, opace, in care sa pui jucariile cand se aproprie ora de somn.

Urmeaza-ti instictul si fii atenta la semnalele pe care le transmit cei mici. Un copil care nu a dormit suficient pe zi va avea un somn agitat noaptea sau va adormi foarte greu. Nu o spunem noi, ci specialistii. Asa ca, daca din anumite rationamente te gandesti ca cei mici vor pica secerati seara daca nu au dormit pe zi, te inseli. Efectul va fi invers. Vor intra intr-o stare de hiperactivitate si cu greu ii vei mai putea adormi.

Important este sa le respecti ritmul. Un somn pe zi este necesar indiferent de varsta. Nu sustinem ca se poate mereu insa, cand se poate, respectati acest program. Daca cel mic devine agitat, irascibil, se freaca la ochi sau la ureche pe timp de zi este destul de usor de dedus ca oboseala l-a rapus. Chiar si o jumatate de ora de somn la pranz, poate face minuni. La fel procedati si seara. Nu ii depasiti ora la care da semne ca ar vrea sa se culce cu mult. Nu veti face altceva decat sa il suprastimulati. Incepeti pregatirea de somn inca de la primele semne.
Noapte buna! ?