5 Tipuri de parinti

Daca tot am vorbit despre 4 stiluri de parenting, iti propunem sa ne indreptam atentia si catre 5 tipologii de parinti. Ne-am ciocnit de ele, cel putin o data. Fie ca sunt parinti intalniti in parcuri, gradinite sau la mall, pe care ii cunoastem sau nu personal, acestia reusesc sa ne capteze atentia. Si cand ceva ne atrage atentia, ce facem? Analizam. Iata o scurta analiza a celor mai populare personalitati de parinti.

Parintii DIY
Parintii do it yourself sunt atat de prinsi de rolul de parinti incat isi doresc ca absolut tot ce detine copilul lor sa fie facut de propriile lor maini. Asa ca, parintele care face totul cu mana lui se poate mandri cu mobila, hainute, sesiuni foto, toate facute special de ei pentru cel mic. Rezulatele finale nu sunt intotdeauna cele scontate dar pentru parintele DIY nici nu mai conteaza asta deoarece se bucura atat de mult de tot acest intreg proces incat singurul lucru pe care si-l doreste este ca toate acestea sa fie pe placul copilului.

Spiritualii
Multi dintre noi suntem indreptati catre spiritualitate, mistic poate si alte subiecte conexe insa foarte putini si aplicam in educatia copiilor nostri toate aceste norme. Parintii spirituali sunt niste parinti moderni a caror principale caracteristici sunt optimismul si pozitivismul. Ei pun foarte mare pret pe lucrurile importante, care conteaza si dureaza cu adevarat si scopul lor este acela de  a face lumea un loc mai bun, asa ca isi cresc copiii in acest spirit.
Spiritualii isi pun tot timpul intrebari despre sine, despre cum ei insisi pot fi mai buni, despre cum isi pot creste copilul mai bine. Este un lucru foarte important deoarece numai asa putem progresa si ne putem perfectiona.

Parintii aventurieri
Aventurierii sunt cei care spun hai! si in urmatoare secunda ii vezi cum isi iau zborul, cu copilul bineinteles, catre noi si noi destinatii, fie ele si in jurul orasului. Parintii de tipul acesta sunt foarte spontani, curajosi, nonconformisti si abordeaza fiecare zi din viata lor ca pe o noua aventura. Vor aduce zilnic noutate in metoda lor de educare si crestere a copilului si il vor impinge tot timpul inspre a-si depasi limitele si a experimenta. Ei stiu cum sa stimuleze curiozitatea in cel mic si il vor creste in acest spirit. Pentru ei viata de parinti nu este presarata decat cu momente amuzante, delicioase. Sau cel putin asta incearca sa vada in orice situatie cu care se confrunta. Stiu cum sa faca glume unul pe seama altuia si bineinteles a copilului si putem spune ca scopul lor este acela de zambi si a rade cat mai mult in fiecare zi. Este o atitudine benefica, plina de optimism si energie buna si poate asta nu ar strica sa se regaseasca macar putin in toate tipologiile de parinti. Cei mai multi dintre ei se lasa coplesiti de probleme si uita sa zambeasca. Urmeaza exemplul distractivilor. 

Parintii protectori
Dupa cum spune si denumirea, parintii protectori au ca scop principal asigurarea unui mediu sigur copilului. Si aici ne referim de la aspectele practice, cum ar fi acoperirea colturilor mobile sau securizare electrocasnicelor pana la aspecte mai profunde cum ar fi oferirea necontenita de ajutor. Parintii protectori au intentii bune insa felul in care ei aleg sa le aplice nu este intotdeauna benefic celui mic. Din prea multa grija, copilul poate dezvolta nesiguranta, poate deveni timorat, retras, fara incredere in sine. O doza de protectivitate este de dorit in relatia oricarui parinte cu copilul lui insa este foarte important in ce cantitate parintele ofera aceasta grija. 

Parintii realisti
Realistii vad lumea ca pe un intreg complex si cauta intotdeauna sa dea raspunsul corect la orice intrebare. Ei nu isi vor creste copilul considerandu-se parintii perfecti, sunt foarte critici cu sine si nu vor discuta niciodata despre stilul lor de parenting. Sunt mai degraba sobri si pragmatici. Realistii sunt foarte calculati cand vine vorba de bani, ei vor alege intotdeauna sa cheltuie doar pe lucrurile absolut necesare. Pun accent pe lucurile importante cum ar fi sanatatea, siguranta unui loc de munca, educatia. 
Nu putem spune ca exista parinti perfecti sau ca stilul unora este mai bun decat al altora insa, putem cu certitudine, sa alegem sa fim echilibrati in relatia cu copilul si sa il crestem in asa fel incat sinele lui si adevarata natura sa fie scoase in evidenta.