6  lucruri pe care sa nu le spui copilului tau

A fi parinte nu este deloc usor, insa poate cea mai dificila parte in aceasta 'calatorie' este sa stii cum sa vorbesti cu copilul tau. 

Modul in care comunicam cu cel mic este esential si il ajuta in definirea personalitatii. De aceea, desi de multe ori suntem coplesiti de tot ceea ce ni se intampla, trebuie sa avem foarte mare grija la limbaj si la cum transmitem un anume mesaj celui mic. Acest lucru il poate afecta daca nu este facut intr-o maniera adecvata. 

Stim ca este greu insa cu putina bunavointa si efort putem sa controlam ce si cum vorbim cu cel mic. 

Iata o lista cu 8 cele mai importante lucruri pe care sa nu le spui copilului:

Esti un copil rau
Flash news. Nu exista copii rai, ci doar copii care uneori au frustrari si nu stiu sa le comunice si parinti care nu ii inteleg. Copiii sunt buni si inocenti de aceea mesajul pe care noi trebuie sa il transmitem este acela de a fi veseli, optimisti si pozitivi. Fraze ca esti un copil tau, nu fac altceva decat sa le scada stima si perceptia de sine. invatati-i cu blandete ce este corect si gresit si intariti-le increderea in sine spunandu-le ca sunt niste copii buni. 
 

Nu ii comparati
La fel ca si in cazul frazei esti un copil rau, comparatiile cu frati, surori sau alti copii nu fac altceva decat sa le scada increderea in sine si sa ii timoreze. Fiecare copil este unic asadar si abilitatile si nevoile lui sunt unice. Comparatiile le dau sentimentul ca nu sunt suficient de buni. 
 

NU la orice
Si cand spunem asta, nu ne referim la a nu impune o limita, ci mai degraba la a spune nu fara a folosi cuvantul ca atate. Un NU rostit de prea multe ori si la orice isi poate pierde esenta si poate deveni un motiv de frustrare pentru copil. Incearca, in schimb, sa folosesti alte formulari. 

Spre exemplu, in loc sa ii spuneți nu mai tipa, rugati-l sa vorbească mai incet. Adresarea unei rugaminti folosind un ton pozitiv are un impact mai mare și veti vedea ca rezultatele sunt mai eficiente decat atunci cand folosiți NU pe un ton imperativ. 
Esti prea micDe cele mai multe ori, copiii vor sa faca lucruri care in opinia parintilor sunt mult prea grele sau complicate. Nu le taia aripile spunandu-le nu poti face asta deoarece nu faci altceva decat sa le clatini increderea in sine. Incearca mai degraba sa ii sustii sa incerce singuri si spune-le esti acolo daca au nevoie de ajutor. Ti-l vor cere, cu siguranta. Lasa-i sa experimenteze, in siguranta, desigur si nu le insufla teama de nou. Ei trebuie sa fie deschisi tuturor lucrurilor de mici si nu trebuie sa isi impuna singuri limite. Daca educatia primita acasa este una bazata pe teama, in care parintele discrediteaza abilitatile celui mic, acest lucru isi va pune amprenta si mai tarziu, in viata de adult.
 

Lasa-ma in pace!
Oricat de tare te-ar supara, pentru copilul tau, tu reprezinti centrul universului. Lasa-ma in pace este echivalentului unui abandon, pentru cel mic. Sa nu mai vorbim de amenintarile pe care des le auzim cum ar fi te parasesc. Niciun copil nu trebuie sa se simta singur sau ca nu este iubit, indiferent de lucrul pe care l-a facut si te-a deranjat. Vorbeste cu cel mic cu calm, desi e greu sa te regasesti in unele momente si fa-l sa inteleaga unde anume a gresit. Blandetea este calea ce mai eficienta.

Fetele sau baietii nu au voie sa faca asta
De la cele mai marunte lucruri cum ar fi un baiat care se joaca cu o papusa sau o fetita care se joaca cu o masinuta, pana la cele mai importante, copiii nu ar trebui stigmatizati in functie de gen. Nu ii opri din a explora lucuri noi care noi parintii credem ca nu se preteaza. Lasa-i pe ei singuri sa descopere ce le place.

Limbajul parintilor trebuie sa fie adecvat varstei celor mici. Este foarte important modul in care comunicam cu ei si cum le vorbim. Daca pana acum nu ai dat atat de multa atentie aspectului acesta, incearca pe viitor sa pretuiesti mai mult impactul cuvantului.