6 obiceiuri sanatoase pe care sa le cultivi copiilor

La maturitate, stim cu totii cat de greu de ne este sa scapam de un obicei prost sau sa introducem in rutina noastra ceva nou, benefic. Vrem ca acelasi lucru sa se aplice si copiilor nostri? Am zice ca nu. Iata o lista cu 6 obiceiuri sanatoase pe care sa le introduci in rutina lui zilnica si pe care, de ce nu, sa incerci sa le aplici si in viata ta de adult. Este nevoie de un mic efort din partea ta, dar cu indrumare si rabdare, cei mici vor deprinde repede aceste obiceiuri sanatoase.

Respecta rutina de somn
Un minimum de 10h de somn sunt vitale pentru o dezvoltare armonioasa a copilului. Somnul cel mai benefic pentru creier, spun specialistii, este intre orele 20 si 24. Asadar, incurajeaza-l pe cel mic sa se culce devreme si nu te simti descurajat daca se trezeste dis de dimineata. Stim ca ai mai vrea sa dormi insa ora 7 este ora ideala de trezire pentru copiii. Va puteti incepe ziua amandoi, energic. El mai mult, tu mai putin insa cu putin efort te vei putea adapta si tu la acest nou program.

Petreceti minim 2h in aer liber
Ploie, vant, ninsoare, caldura, aveti grija ca cel mic sa petreaca minim 2 ore afara, facand diverse activitati ce implica jocul si activitatea fizica. Alegeti orele responsabil, bineinteles, dar incercati sa nu faceti rabat de la acest obicei sanatos. Jocul in aer liber este pentru copii la fel de important precum munca pentru dumneavoastra. Ei au nevoie de aer liber, soare, natura si modalitati constructive prin care sa isi consume energia debordanta pe care o au.

Mancati corect si sanatos
cel putin de fata cu ei. Da, stim cu totii ca in teorie puterea exemplului are cel mai mare impact dar fie, noi parintii avem voie la mici derogari in ceea ce priveste alimentatia, atata vreme cat cei mici nu vad si nu stiu. Suna diabolic, stim! Avem nevoie de ciocolata pentru a ne mentine zen alaturi de cei mici. Lasand gluma la o parte, alimentatia sanatoasa a copilului este baza adultului ferit de boli. Este un drum lung cel al educarii alimentare insa merita sa porniti pe aceasta cale. Copiii trebuie incurajati sa manance alimente proaspete si sa evite pe cat posibil snack-urile nesanatoase. Folositi-va imaginatia ori de cate ori pregatiti mesele celui mic pentru ca el sa fie dornic sa manance si sa ii placa. In felul acesta veti mentine la distanta micile tentatii nesanatoase.

Apa, apa, multa apa
Apa este sursa vietii, iar pentru organismul nostru ea reprezinta un panaceu universal. De aceea este nevoie sa ne hidratam atat noi, parintii, dar trebuie sa ii invatam si pe copii, inca de mici sa bea apa. Este poate unul dintre lucurile esentiale pe care copilul trebuie sa le dobandeasca: hidratarea corespunzatare.

Deshidratarea poate interveni foarte usor in cazul celor mici, de aceea trebuie sa ne amintim noi dar trebuie sa le spunem si lor mereu sa bea apa. Cu timpul va deveni ceva firesc si vor face asta din reflex. Folositi apa din sursa sigura, filtrata sau imbuteliata si nu faceti economie.

Igiena corporala
Mentinerea unei igiene corporale corespunzatoare este un bun obicei pe care fiecare parinte ar trebui sa îi cultive propriului copil. Cum spune si proverbul, minte sanatoasa in corp sanatos. Ce intelegem prin igiena corespunzatoare? Nu ne referim numai la apa și sapun ci si la haine. Sa o luam cui începutul. 

Copiii se joaca multe ore. Asta înseamna ca atata corpul lor, dar mai ales hainele, colecteaza o cantitate mare de praf, transpiratie, murdărie. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca cel mic are parte de dus zilnic, pot fi si mai multe doar cu apa simpla, calduta si pe langa dus zilnic se adauga si haine curate. Hainele ar trebuie sa fie impartite in haine de oras, haine de joaca, haine de somn, pentru o igiena corespunzatoare și pentru a evita imprastierea bacteriilor care pot fi responsabile de boli. 

Invata-l sa fie bun

Ultimul, dar cel mai important obicei este sa il inveti pe cel mic bunatatea, empatia, dragostea. Copiii nu au nevoie sa li se predea doar lecțti de alfabet sau matematica ci ei trebuie sa fie ghidati si inspre a fi buni. Este poate cea mai grea misiune a parintelul. 

Invatati-i despre tot ce se intampla in lume si incurajati-i sa citeasca. Explicati-le cu blandete lucuri marunte de la cum sa nu calce o furnica pana la cum sa planteze un pom. Lista este lunga si tine de fiecare parinte sa expuna si sa cultive in cel mic sentimente nobile si frumoase.