Activitati casnice la care pot participa cei mici in functie de varsta

Una sau mai multe perechi de manute dibace sunt intotdeauna binevenite atunci cand vine vorba de activitatile casnice.
La cine ne referim, oare ? La micutii nostri, cu siguranta. Nu numai ca ne pot fi de real ajutor in gospodarie, dar initiativa de a-i implica in treburile casnice este una care ii va antrena in a deveni niste adulti responsabili si implicati.  Iata un mic ghid cu activitati ideale pentru cei mici, pe categorii de varste.

2 - 3 ani 
Micutii adora sa isi ajute cu orice parintii, la treburile casnice. Desi uneori poate parea ca ne ingreuneaza si mai mult munca prin faptul ca intervin, realitatea este ca efortul lor ar trebui apreciat iar entuziasmul cu care ne ajuta, stimulat. Cam ce ar putea copiii cu varste de 2 si 3 ani ? Ii puteti implica in stransul cartilor sau jucariilor pe care le-au folosit. De asemenea, pot ajuta sa faca patul sau de ce nu, sa puna singuri hainutele murdare fie in cosul de rufe, fie in masina de spalat. Daca aveti animale de companie, le puteti arata cum sa le schimbe apa sau sa le hraneasca. 

4 - 5 ani
Ce este cel mai minunat la aceasta etapa de varsta, este ca cei mici chiar prezinta un real interes pentru treburile casnice. Daca reusiti sa le prezentati intr-un mod cat mai placut, veti fi surprinsi de dorinta lor de a oferi ajutor. De asemenea, sunt la varsta la care adora recompensele asa ca puteti profita de asta. Faceti un grafic cu lucurile pe care trebuie sa le faca si cu ce tipuri de rasplata vor primi pentru fiecare sarcina indeplinita. 
In jurul varstei de 4-5 ani, copiii sunt perfect capabili sa puna si sa stranga masa, precum si sa ajute la prepararea hranii. Pot la fel de bine sa organizeze alimentele in sertare sau frigider.  De asemenea, pot sterge praful si pot da cu mopul. Exista o varietate de seturi de curatenie pe masura lor. Ideea este sa alegeti activitati simple, pe care le vor putea indeplini.

6 – 8 ani
Este varsta la care entuziasmul se afla pe o curba descendenta. Daca la 4 sau 5 ani, cei mai multi dintre micuti sunt dornici sa participe la treburi casnice, pe masura ce cresc, interesul lor scade. Asa ca, nu va asteptati ca la 6, 7 sau 8 ani lucurile sa fie simple. Care este explicatia ? O posibila justificare poate fi aceea ca este varsta la care cei mici nu mai sunt chiar asa de mici si vor sa isi obtina independenta si sa isi impuna punctul de vedere. Activitatile casnice nu mai intra in segmentul lor de interes asa ca veti avea nevoie de imaginatie pentru a-i atrage iar in jocul distractiv al treburilor casnice.

Puteti sa ii responsabilizati adoptand un animalut de care sa aiba grija, daca si ei ar fi incantati de ideea de avea un prieten blanos. Este posibil sa fie deja pasionati de tehnologie, asadar electrocasnicele pot fi un bun aliat. Apelati la aspirator sau mop cu vaccum si in felul acesta ei vor fi interesati de cum functioneaza dar tototdata va vor si ajuta.

Copiii vostri cu ce va ajuta prin gospodarie ? Am fi curiosi sa aflam ce anume le place sa faca.