Alergiile copiilor – alergii respiratorii

Niciun parinte nu vrea ca micutul lui sa sufere, insa realitatea este ca fiecare copil poate dezvolta alergii, sansele fiind mai mari acolo unde exista in familie un astfel de istoric.
Si cum este imposibil sa controlam in totalitate la ce anume este expus copilul, ar trebui sa ne indreptam focuslui catre monitorizarea simptomelor. 

Pe langa miros divin de copaci infloriti, cantece de pasari si vreme frumoasa, primavara vine la pachet si o serie de factori care inrautatesc alergiile celor mici, in special cele respiratorii caci spre ele ne vom indrepta atentia in articolul de astazi. 

Asadar, cum putem preveni alergiile?
In primul rand, identificandu-le cat mai devreme. Facand asta, calitatea vietii celui mic se va imbunatati si vom putea astfel evita imbolnavirea lui pe viitor.
Printre cele mai frecvente simptome ce insotesc alergiile respiratorii, sunt nas congestionat, ochii rosii si mancarimi la nivelul acestora, stranut, senzatie neplacuta la nivelul gatului, mancarimi la nivelul nasului, tuse, dificultati respiratorii.
 Toti acesti factori contribuie la scaderea calitatii somnului copilului si creeaza o stare de disconfort si pe zi. 

Dupa ce am stabilit in linii mari care anume sunt indiciile unei posibile alergii respiratorii, ar trebui sa acordam atentie factorilor care declanseaza aceste simptome. Printre cei mai frecventi sunt:
-    praful care contine particule fine de alergeni precum polen, mucegai sau par de animale;
-    animalele de companie precum cainii, pisicile, porcusorii de guineea, iepurii sau alte animalute asemenea;
-    hainele si jucariile prin prisma materialelor din care sunt realizate;

Cum putem tine sub control simptomele alergiilor respiratorii?
Apa! Hidratarea este un bun mod natural de a diminua simptomele asa ca aveti grija ca cel mic sa aiba mereu la indemana apa. Supele si ciorbele fac acelasi lucru asa ca nu mai stati pe ganduri. Ce se intampla de fapt este ca, prin consumul de fluide, se curata mucoasa si simptomele se diminueaza.
Inlaturati sursele de praf sau curatati-le corespunzator. Spre exemplu, aveti grija sa schimbati asternuturile saptamanal, inlocuiti pernele la fiecare 2 – 3 ani iar periodic, realizati o curatare profesionala a saltelelor si covoarelor.

Aburii sunt un alt un aliat in diminuarea simptomelor alergiilor respiratorii. Fie ca este vorba de o supa calda sau de o baie fierbinte, aburii ajuta la decongestionarea cailor respiratorii si calmeaza mucoasele iritate ale nasului, gatului si plamanilor. 
Nu in ultimul rand, tineti mereu legatura cu pediatrul copilului. El este in masura sa va prescrie tratament adecvat si tot el este cel care poate interveni atunci cand simptomele alergiei devin din ce in ce mai agresive. O buna comunicare cu acesta reprezinta cheia catre rezolvarea problemei.