Antrenamentul la olita. Lucruri pe care trebuie sa le stii

Cand sa incepi antrenamentul la olita?
Cea mai frecventa preocupare cand vine vorba de trecerea de la scutec la olita, este aceea a momentului perfect. Cand anume sa incepi sa il imprietenesti pe cel mic cu olita? Ei bine, afla ca nu exista un moment bine definit. Daca tinem cont de recomandarea pe care medicii urologi o fac, cel mai bun moment de a renunta la scutec este cand copilul are peste 2 ani. Mai exact, undeva intre 2 ani jumatate si 3. Adica poti sa incepi sa ii prezinti olita sau reductorul cand cel mic are 2 ani, sa il lasi sa se familiarizeze iar intre 2 ani jumatate si 3 sa renunte definitiv la scutec. Atat din punct de vedere psihologic cat si fizic, se pare ca aceasta ar fi varsta ideala, potrivit studiilor. 
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii este ca nu trebuie sa il fortezi pe copil sa foloseasca olita. Daca nu sunt pregatiti sa faca trecerea poti fi sigura ca nu o vor face. Ce poti tu sa faci este sa ii incurajezi. Gandeste-te ca folosirea olitei este o noua abilitate pe care cei mici trebuie sa si-o insuseasca. Este la fel ca alte achizitii de aceea totul trebuie sa fie natural. 

Care sunt semnele ca cel mic este pregatit?
Inainte de a lua decizia de a-l invata pe cel mic cu olita, analizeaza si raspunde-ti la cateva intrebari: este copilul tau capabil sa isi traga singur pantalonii jos si apoi sa si-i aranjeze tot singur? Ai remarcat cumva daca scutecul ramane uscat doua ore? Copilul tau este receptiv si intelege indicatii de baza? Isi poate comunica nevoile? Iti pare interesat de toaleta sau olita?
Daca raspunsul este cu precadere DA, inseamna ca cel mic este pregatit. Daca NU este raspunsul la majoritatea intrebarile de mai sus, atunci in mod cert mai ai de asteptat. 

Cum sa incepi antrenamentul la olita?
In primul rand ai grija sa ai la indemana o olita, la baie, intr-un loc accesibil copilului. Ideea este ca cel mic sa o vada si sa vrea sa se aseze pe ea, chiar daca nu face nimic ci pur si simplu ca o rutina. Incurajeaza-l si poti sa ii oferi o cartitica sau jucarii care sa-l tina ocupat in timp ce face asta. 
Il poti lasa fara scutec atunci cand cel mic da semne ca ar avea nevoie sau pur si simplu cand simti tu ca este cazul. Sugereaza-i astfel ca poate folosi olita. Daca simti ca este refractar, pune-i scutecul inapoi si incearca mai tarziu. Accidente se pot intampla, insa este foarte important sa nu le dai prea mare importanta. Spune-i copilului ca este normal si treci peste. Altfel, risti sa se frustreze si sa refuze pentru o perioada sa mai foloseasca olita.

Antrenamentul la olita pe timpul noptii
In primul rand trebuie sa te focusezi si sa reusesti renuntarea la scutec pe timp de zi ca sa treci la urmatorul pas, renuntarea pe timp de noapte.
Primele semne ca cel mic ar fi pregatit sunt atunci cand mai multe dimineti la rand gasesti scutecul uscat complet sau doar foarte putin umed. Roaga-l pe cel mic sa foloseasca olita inainte de somn apoi las-o la indemana in caz ca se trezeste noaptea si are nevoie de ea. Lasa totul sa curga firesc si daca lucrurile nu merg asa cum ai sperat, da-i copilului o pauza si revino in cateva saptamani cu antrenamentul pe timp de noapte.

Ce faci cand tu nu esti pregatit?
Cred ca cel putin o data ne-am simtit, ca parinti, coplesiti de aceasta schimbare. Prima intrebare pe care cei mai multi parinti o au este ‘cum ma voi descurca cu cel mic cand va avea nevoie la baie si suntem plecati?’ Suna infricosator, nu? Ne gandim la accidente, la faptul ca poate vom fi nevoiti sa caram olita portabila in deplasari si tot asa. In primul rand trebuie ca parintele sa fie pregatit psihologic pentru acest pas ca mai apoi sa ii poata oferi copilului sustinerea de care are nevoie. Gandeste-te ca este un pas firesc in evolutia oricarui copil si ia totul ca pe o provocare de moment. In final totul va fi in regula si vei vedea ca este de departe cea mai buna miscare. Adio scutece, adio schimbat. Lucrurile se vor simplifica din mai multe puncte de vedere. Deci, priveste cu incredere inainte.