Beneficii aduse de lipsa televizorului

Desi suna cliseic si stim cu totii despre efectele nocive ale televizoului, exista totusi parinti care aleg ecranele pentru copiii lor, inca de la varste foarte fragede. Deja demonstrate efectele negative pe care le poate avea atat la nivel emotional cat si fizic si psihic asupra unui copil, nu vom discuta despre asta acum ci ne vom axa pe cum sa miscoram timpul petrecut la TV si ce beneficii aduce aceasta schimbare asupra intregii familii nu doar asupra copilului tau.

O renuntare eficienta la televizor incepe cu un exemplu sanatos oferit copiilor. Adica, intai trebuie sa va limitati voi, parintii, timpul petrecut in fata TV-ului apoi sa pretindeti acelasi lucru si de la copii. Puterea exemplului intotdeauna functioneaza. 
Scoateti din rutina voastra, ca parinti, deschisul televizorului la prima ora a zilei, la cafea sau mic dejun. Da, stim, vreti probabil sa urmariti stirile sau sa vedeti vremea, dar pentru asta exista ziarele si aplicatiile pe telefon care va pot arata starea vremii intr-o secunda. Sau poate dati drumul la televizor doar pentru a auzi ceva pe fundal. Puteti apela la radio in aceasta situatie. Cel mai probabil, in familiile in care TV-ul merge de la prima ora, este ca si copiii sa fi deprins acest obicei. Desi foarte mici, ei pot cere printr-un simplu gest desene si probabil vor si primi. Ce ar fi ca incetul cu incetul sa scoateti acest obicei din rutina? Ce obtineti? Ei bine, veti vedea cum copiii se vor trezi si se vor relaxa jucandu-se un joc si nu cerand sa petreaca timp in fata unui ecran. Sau veti petrece pur si simplu mai mult timp dimineata discutand. Este un castig enorm atat pentru legatura parinte-copil cat si pentru sanatatea celui mic. 

Si da, cu cat copiii petrec mai putin timp in fata televizorului, cu atat jucariile care stau parasite in cutii vor prinde viata. La randul dumneavoastra, veti fi mult mai implicati ca parinti in activitatile cu cei mici. 
Stabiliti un program in care cei mici pot viziona ceva la televizor, supravegheati desigur, si respectati programul. Sa spunem spre exemplu, ca cel mic are voie 30 de minute pe zi la desene animate. Mentineti cele spuse si nu cedati presiunii venite din partea copiilor de a urmari mai mult. Ce obtineti in schimb? Mai mult timp de citit. Fie ca le cititi dumneavoastra sau ca cei mici stiu sa citeasca singuri, este o ocazie buna de a apela la carti in detrimentul televizorului.

Multi dintre parinti, coplestiti de treburile pe care le au de rezolvat, prefera sa ii lase pe copii in fata televizorului deoarece acestia vor sta linistiti si concentrati cu orele chiar. Da, stim, meseria de parinte este grea si uneori apelam la trucuri care sa ne usureze munca insa acesta nu este un truc nevinovat. Televizorul face mai mult rau decat bine. Cum puteti rezolva asta? Implicandu-i pe cei mici in treburile casnice pe care le aveti de indeplinit. La inceput poate parea greu, dar cu rabdare si relaxare va deveni un lucru foarte bun sa ii aveti pe copii drept ajutoare. In felul acesta ii si responsabilizati deci este win-win. Ganditi-va ca linistiti si concentrati ii puteti avea si daca le oferiti un joc lego spre exemplu. De ce sa nu apelati la acest truc sanatos si educativ?

Aveti grija unde pozitionati televizorul. Ideal ar fi sa fie intr-un colt din living si nu in mijlocul camerei ca punct de atractie sau mai rau, si in sufragerie si in dormitor si in bucatarie. Cu cat mai retras, cu cat mai putin utilizat. Ce castigati? Scapati de tentatia de a apasa pe telecomanda daca facem referire la parinti si totodata cei mici, cu timpul, vor trece pe langa el fara sa il observe. Tot la categoria beneficii intra si faptul ca lipsa televizorulului va va oferi mai mult timp pentru alte activitati. Puteti desena alaturi de copil spre exemplu sau daca este suficent de mare puteti juca un joc de societate. 
Prin limitarea timpului la televizor, timpul programat pe care au voie sa il petreaca in fata televizorului, devine special. Cei mici vor sti ca nu au acces mereu, cand vor la TV asa ca vor pretui mult mai mult acea jumatate de ora petrecuta conform intelegerii. Aveti grija daca cei mici obisnuiesc sa petreaca timp la bunici, acestia sa respecte regula. Nimic nu ii va bulversa pe copii mai mult decat parintii care procedeaza intr-un fel si pun limite si bunicii care fac exact invers. 
Un alt beneficiu practic al lipsei utilizarii televizorului este acela ca economisiti la factura de curent. Dada, faceti un test. O luna cu TV-ul folosit minim si ne veti da dreptate. 

Pe langa puterea exemplului personal, important este sa le explicati celor mici, pe intelesul lor, de ce nu este bine pentru ei sa petreaca timp in fata televizorului si de ce aceasta ar trebui sa fie o activitate cand si cand si nu la ordinea zilei. Adaptati limbajul si explicatiile la nivelul lor de intelegere si cu siguranta vor receptiona mesajul.