Bullying-ul pe intelesul celor mici

Copiii au nevoie sa inteleaga conceptul de bullying de la varste fragede, deoarece este un fenomen foarte des intalnit asupra caruia se atrage atentia si despre care se discuta mult.
Ce inseamna? De ce se intampla? Cum il identificam? Cum ne protejam? Sunt doar cateva puncte pe care fiecare parinte trebuie sa le atinga cu copilul sau. Iata cateva modalitati simple prin care puteti explica bullying-ul pe intelesul celor mici.

Ce este bullying-ul? Actiunea prin care ii ranim pe ceilalti, intentionat. In termeni si mai simpli, atunci cand cineva spune sau face un lucru rautacios altcuiva, cu buna stiinta, se numeste bullying.

Ce tipuri de bullying exista? Primele trei tipuri pe care le putem enumera cu usurinta, sunt bullying-ul verbal, social si fizic. Fiecare implica lucruri diferite. Bullying-ul verbal este atunci cand tachinam agresiv pe cineva sau imitam sau punem porecle care ar putea sa il raneasca pe celalalt. Bullying-ul social poate fi definit ca actiunea prin care stricam reputatia cuiva. Cum putem face asta? Raspandim zvonuri false, nu dorim sa invitam pe cineva la o petrecere, spunem lucruri rautacioase cuiva in fata unui grup. Bullying-ul fizic este asociat cu actiunea de a rani pe cineva, de a impinge, lovi, calca sau chiar de a strica bunurile personale sau jucariile celuilalt.

Toate tipurile de bullying lezeaza emotionalul victimei. Poate parea greu de explicat fenomentul insa folosind exemple concrete, acesta va fi inteles de catre cei mici.
Explicati-le de ce unii copiii ii agaseaza pe altii. Un copil care a fost victima bullying-ului se poate simti singur, confuz si poate avea senzatia ca este vinovat pentru ceea ce i se intampla. Le puteti spune ca uneori, copiii care fac bullying se simt ei insisi nesiguri si neintelesi si de aceea recurg la astfel de gesturi.

Cum trebuie sa gestioneze cei mici episoadele de bullying? In primul rand, incurajati-i sa se adreseze unui adult daca se confrunta cu asa ceva. Este mai bine ca cineva cu autoritate sa gestioneze problema decat ei insisi. Asigurati-i ca nu este nimic in neregula sa ceara ajutorul in astfel de situatii.

Cum putem stopa fenomenul? La scara larga nu putem face asta, desigur, insa exista metode prin care putem reduce frecventa. Una dintre ele este ca ei sa ceara ajutor unui adult atat pentru ei cat si pentru alti copii care sunt victime ale bullyingului. Lucrurile nu trebuie sa treaca neobservate. Ideal este ca cei mici sa fie invatati sa nu ignore astfel de situatii.

Incercarea de a explica bullyingul pe intelesul copiilor este una dificila insa cu exemple concrete, cei mici vor intelege. Discutati deschis ci si explicati-le ce au voie si ce nu au voie sa faca pentru ca linia dintre cei care fac bullying si cei care sunt victimele bullyingului este foarte fina si oricand se pot inversa rolurile.
Ambele roluri trebuie intelese intotdeauna, si cel care face bullying si victima. Cu multa intelegere, empatie si calm, situatiile pot fi gestionate cu succes. Exista o serie de motive pentru care cei mici aleg sa fie agresori si solutia nu este sa ii marginalizam ci sa ii intelegem si sa ii ajutam pentru a-si schimba comportamentul.

Voi v-ati confruntat cu bullying in randul celor mici? Cum ati gestionat situatia?