Ce sa citesti copilului? 6 sugestii altfel

Copiii adora povestile si asta nu o spunem noi, ci o arata chiar ei ori de cate ori ne mai roaga sa le citim ceva. 
Iti propunem o lista cu 7 propuneri atat clasice, cat si mai neobisnuite, dar care ascund in spatele lor mai mult decat ne asteptam.

Povestile cu morala - Ratusca cea urata
De cele mai multe ori copiii citesc povesti sau li se citesc si asta ii face fericiti. Dar de cate ori ei invata ceva important? Acesta este scopul principal al povestilor cu morala: copilul invata lucruri folositoare pe care le poata aplica in viata de zi cu zi. 
In aceasta categorie se incadreaza si Ratusca cea urata care transmite un mesaj foarte important si anume acela ca frumusetea nu inseamna superioritate. Povestea relateaza lupta unei ratuste in fata provocarilor create de aspectul ei fizic. 

Povesti inspirationale - Jurnalul Annei Frank
O poveste de viata cutremuratoare, dar totodata inspirationala. Este genul de carte care, la varsta potrivita, ii poate invata pe copii ce însemna razboiul si ororile lui. Jurnalul prezintă viata Annei Frank, o victima a Holocaustului. Este o felie de istorie, de realitate, împachetata intr-o carte dureroasa. Alege cu grija momentul in care vrei sa il introduci pe copil in aceasta lume presarata cu realitati crunte. 

Povesti de noapte buna - Printesa si bobul de mazare
Povestile de noapte buna sunt ideale pentru relaxare. Ele prezinta acțiune si personaje simple si lasa mintea copilului linistita astfel incat si somnul sa fie la fel. O astfel de poveste este și Printesa si bobul de mazare. Incercati-o! 

Cartile de aventura pentru ca, cine nu iubește Aventura? O astfel de lectura ii stimuleaza pe copii din punct de vedere intelectul, ii face curiosi si dornici sa rezolve mistere. Cel mic va fi tinut cu sufletul la gura si de cele mai multe ori protagonistul devine modelul copilului. Seriile Harry Potter sunt o alegere ideala. Cele 7 carti prezinta lupta tanarului vrajitor Harry Poter impotriva principalului lui dusman Lord Voldemort. In toata aceasta aventura, Harry Potter este ajutat de prietenii sai Hermione Granger si Ron Weasley. 

Basmele sunt emblematice copilariei noastre si totodata reprezinta o lectura adecvata pentru cei mici. O lume plina de pitici, zane, printese, animale vorbitoare, lumea basmelor le ofera copiilor tot timpul un final fericit. In aceasta categorie intra Cenusareasa, Alba ca Zapada sau basmele Fratilor Grimm. 

Povesti scurte, cu talc – Leul si soarecele
In serile in care cel mic sfarseste obosist in pat, alege o lectura scurta, de calitate. Micile povestioare cu talc sunt potrivite indiferent de varsta. Ele au personaje putine, actiune simpla si au calitatea de a ajuta copilul sa isi imbunatateasca vocabularul. Un exemplu pe care ti-l oferim este Leul si soarecele scrisa de Lev Tolstoi. Povestea explica cum micile acte de bunatate vor fi rasplatite pe masura, iar fiecare indiferent de statura sau infatisare poate avea un impact major asupra unei situatii. Morala este ca fiecare copil sa ii aprecieze pe ceilalti si sa incerce sa ii ajute cat mai mult cu putinta.

Cartile sunt importante atat in viata noastra, a adultilor, cat si in cea a copiilor. Reprezinta un izvor nesecat de stiinta de accea, dragostea pentru lectura trebuie insuflata inca din primii ani de viata ai celui mic.