Cine sunt mami si tati?

In spatele lui mami si tati se ascund doua personaje misterioase pe care cel mic va fi curios sa le descopere odata cu inaintarea in varsta.

Cum porneste aceasta minunata calatorie a cunoasterii? Intai apare dorinta de a explora orice coltisor al casei: sertare, dulapuri, locuri interzise. Asa se formeaza si primele intrebari pe care cel mic nu va ezita sa le adreseze. Dupa toata aceasta tatonare, copilul isi va forma prima imagine despre cine sunt parintii lui. De aceea, este important sa le oferim informatii reale, dar adaptate puterii lor de intelegere.

Asadar, cine sunt concret mami si tati?
In primul rand ei reprezinta modele pentru copiii lor. Cei mici urmaresc orice miscare a adultilor si reactiile acestora. Sunt precum mici bureti care absorb orice informatie oferita asa ca este foarte important ca parintii sa reprezinte modele pozitive pentru ei. Faptul ca cei mici imita parintii este binecunoscut.

Mami si tati nu sunt roboti! Asadar, oricat de mult s-ar stradui, parintii sunt si ei la randul lor oameni cu imperfectiuni, supusi greselilor. Este firesc si nu trebuie invinovatiti pentru asta. De aceea este important ca adultii sa fie intr-un permanent lucru cu sinele, sa incerce sa reactioneze cat mai bine la stres si la situatii inedite. 

Parintii sunt...oameni. Desi greu de crezut pentru copii, parinti nu sunt supereroi ci oameni cu tot ce presupune asta: insecuritati, probleme, propriile traume si framantari, proiecte, visuri, dorinte, aspiratii. Sunt, asadar, fiinte complexe care se straduiesc sa faca lucrurile corect. Pe masura ce copiii cresc vor putea intelege asta despre parinti deoarece, la randul lor, vor avea propriile lupte de dus. 

Mami si tati din perspectiva bunicilor, un alt unghi de cunoastere interesant. Copiii care se bucura de prezenta bunicilor in vietile lor isi vor putea cunoaste proprii parinti prin prisma relatarilor bunicilor.  Deseori cei mici aud "semeni cu mami/tati la varsta ta" si asta ii ajuta pe copiii sa se identifice cu parintii, dar sa ii si cunoasca si inteleaga mai bine. 

Joaca de-a mama si de-a tata este tot o etapa in tot acest proces al cunoasterii. Copiii ii imita pe parinti sub forma de joc tocmai pentru a vedea cum este sa fii in pielea lor. Este o curiozitate specifica celor mici si trebuie tratata cu destindere si amuzament de catre adulti. Fetitele vor sa fie precum mamele lor asa ca le vor imprumuta hainele, pantofii, rujul, le vor imita gesturile si rolul lor in casa, iar baietii adora sa intre in pielea tatilor cu tot ceea ce presupune acest rol. Este un exercitiu minunat atat pentru parinti cat si pentru copii asa ca analizati cum anume se joaca cei mici de-a mama si de-a tata pentru a avea o imagine despre cum anume va percep.

Mama si tata sunt fiinte minunate care fac sa dispara monstri de sub pat, fac sa dispara durerea si alina suferinta copiilor, au tot timpul o surpriza pregatita, o vorba buna si sunt mereu acolo, iar copiii, indiferent de varsta stiu ca se pot baza pe ei mereu. Probabil aceasta este descrierea succinta care raspunde la intrebarea cine sunt mama si tata?