Conflictele intre copii. Cum putem interveni?

Dragi parinti de copii minunati, stim ca cei mici reprezinta totul pentru voi, insa totodata ei sunt si adevarate provocari pe masura ce cresc. Fiecare etapa vine cu noi semne de intrebare si situatii pe care voi trebuie sa le gestionati. Cu mult calm, blandete si deschidere, orice situatie isi gaseste rezolvarea. 
Certurile intre copii reprezinta un subiect de interes pe lista parintilor, fie ca este vorba  de certuri intre frati sau cu alti copii, aceste conflicte trebuie tratate cu tact si delicatete de catre adulti. 

Ce este de facut?
 In primul rand nu trebuie sa privim conflictul ca pe ceva tragic, ci dimpotriva, ca pe ceva firesc. Este inerent atunci cand cel mic are contact, asa cum e si natural, cu alti copii.  Ei sunt intr-o continua dezvoltare emotionala asadar nu au capacitatea de a-si gestiona foarte bine emotiile. De aceea au nevoie de sustinere si indrumare din partea parintilor. Adultii, la randul lor, nu trebuie sa ia personal aceste conflicte ci ideal este sa le trateze cu detasare. Totodata, ele trebuie urmarite indeaproape, deoarece pot degenera foarte repede. Stim cat de imprevizibili pot fi cei mici, nu?

Concret, ce tactici putem aplica? 
Primul pas este sa ascultam versiunea ambelor parti, iar daca cei mici nu sunt la varsta la care sa poata comunica prin cuvinte, le putem urmari comportamentul pentru a identifica de la ce anume a pornit conflictul. Depistarea cauzei si ulterior dialogarea nu fac altceva decat sa detensioneze situatia, sa ii ajute pe copii sa isi exprime sentimentele si sa restabileasca relatia cu cealalta parte implicata. Incercati sa vorbiti cu copiii pe un ton neutru, obiectiv. Ei simt cand parintii sunt tensionati sau se enerveaza ori au un moment de slabiciune si isi vor accentua comportamentul negativ tocmai pentru a obtine o reactie de la adulti. Asa ca, echilibrul emotional si explicatiile calme sunt o arma perfecta pentru a discuta sau aplana o cearta intre micuti.

Empatizeaza cu cei mici!
Este un lucru firesc pentru copii acela de a se simti coplesiti de emotiile noi sau puternice asa ca, ori de cate ori ei simt furie din pricina unui conflict este de preferat sa le aratati empatie, sa ii imbratisati, sa le spuneti ca ii intelegeti. Nu numai ca se vor simti intelesi, dar la randul lor vor invata sa fie empatici cu ceilalti copii. Asta nu inseamna ca adultii rezolva problemele copiilor. Este chiar de dorit ca ei sa nu intervina direct ci sa ofere doar ghidare si sa creeze un spatiu sigur in care cei mici pot vorbi despre ceea ce ii deranjeaza si pot lucra la reactiile lor.
 

Cum putem depasi situatiile conflictuale?
Impreuna cu cei mici, dar nu spunandu-le direct solutia ci cautand impreuna cu ei rezolvari. Copiii au o capacitate uimitoare de a rezolva singuri orice problema asa ca, tot ce trebuie sa facem este sa le oferim increderea ca se pot descurca pe cont propriu.
O atitudine neutra din partea parintilor fata de copiii implicati in conflict este intotdeauna o idee buna. Cei mici sunt sensibili, pot interpreta deciziile adultilor ca pe nedreptati, se pot simti marginalizati si astfel frustrarea creste. Vorbiti cu ei si faceti schimb de rol. Ajutati-i sa se puna in locul celuilalt. Asta ii ajuta sa isi inteleaga mai bine comportamentul si sa identifice unde au procedat gresit. Este bine sa incercam sa ii impacam fara a favoriza pe cineva. Spre exemplu, se cearta pe o jucarie, iar unul dintre ei o smulge din manutele celuilalt. Daca nu se poate negocia, o putem lua noi si astfel taiam accesul amandurora la ea. Nu vom favoriza pe nimeni, astfel si cei mici vor fi motivati sa se impace pentru a primi din nou obiectul confiscat.

Copilaria, ca oricare alta perioada este presarata cu momente placute si mai putin placute.
Toate fac parte din procesul de maturizare. Invatandu-i pe cei mici cum sa gestioneze cat mai multe si diverse situatii nu vom face altceva decat sa ii pregatim pentru a fi niste adulti responsabili si maturi emotional. Este important sa ii ajutam sa depaseasca obstacolele de orice natura si nu sa ne le rezolvam noi problemele desi, uneori, pare cea mai simpla solutie. Gestionat cu tact, conflictul nu este un subiect atat de infricosator pe cat pare.