Copiii au nevoie de disciplina

Aveti nevoie de putin ajutor atunci cand vine vorba de disciplina copiilor? Iata un mic ghid ce v-ar putea ajuta.

Incepem prin a spune ca stim ca nu este deloc usor sa disciplinezi un copil insa este foarte important. Ce anume inseamna a disciplina? Am putea spune ca este sinonim cu a impune limite sanatoase, cu dragoste, intr-un mediu in care se pastreaza pacea, armonia si calmul. Desi utopic la prima vedere, se poate ca cel mic sa fie disciplinat cu calm si bunatate astfel incat ordinea sa fie restabilita.

Focusati-va pe ceea ce fac bine copiii
Disciplina nu va functiona daca singurul punct de interes este comportamentul negativ al copilului. Deseori, astfel de comportamente se desfasoara din nevoia de a capta atentia adultilor asa ca, cel mai bine in astfel de momente este sa le oferiti reactii pozitive si sa nu fiti nervosi. Veti vedea cum reactia lor se va schimba de la a face o criza la a deveni ascultatori si intelegatori. Aratandu-le intelegere si accentuand partile lor bune, cei mici vor fi mai putin tentati sa se comporte urat.

Oferiti-le explicatii
Functioneaza intotdeauna daca explicatiile sunt oferite pe intelesul lor. Nu ezitati sa le spuneti de ce comportamentul lor nu este potrivit si ce anume ar trebui sa faca sa imbunatateasca asta. Oferiti-le alternative si setati limite pe care cei mici le vor depinde la un moment dat si le vor respecta tocmai pentru ca vor intelege de ce un lucru este ok si altul nu. 

Spargeti cercul vicios
Ce vrea sa insemne asta? Probabil ati mai auzit de tehnica time-out. Asta inseamna ca le oferiti copiilor un minut sa se calmeze si totodata va oferiti si voua un minut in care sa va eliberati energia negativa si sa va reincarcati bateriile pentru a gestiona comportamentul nedorit cu calm si fermitate. Time-out-ul nu este altceva decat o pauza intr-un moment de tensiune. Dupa ce spiritele se calmeaza, ajutati-i sa isi identifice sentimentele. Este foarte important ca cel mic distinga, incetul cu incetul, furia sau frustrarea ori frica sau orice alt factor ce l-a determinat sa aiba un comportament nepotrivit. 

Disciplinati-i pe cei mici fara a le distruge stima de sine.
Copiii nu sunt nascuti cu un set de reguli sociale prestabilite, ci le invata, ghidati cu blandete de catre parinti. Anticipati comportamentele care ar atrage cu sine necesitatea de a-i disciplina. Spre exemplu, daca stiti ca cel mic se pregateste sa rastoarne o cutie cu jucarii in mijlocul unui tantrum, puteti spune nu si indepartati cutia. Oferit-i alte alternative prin care sa isi verse frustrarea. Prin a-i spune nu, cu calm, reusiti sa stabiliti reguli, asadar sa il disciplinati.

Voi ce metode aveti prin care reusiti eficient sa impuneti limite celor mici ? Suntem curiosi sa aflam experienta voastra.