Copilul meu impinge. Ce este de facut?

Etapele de dezvoltare prin care cei mici trec ne pun uneori in dificultate prin situatiile cu care acestea vin la pachet. Nu de putine ori ne simtim depasiti sau epuizati ca adulti, incat nu stiu cum sa reactionam in fata neprevazutului.
Ganditi-va cat de coplesitor este si pentru cei mici sa faca fata emotiilor si amalgamului de lucruri necunoscute de care se lovesc la fiecare pas. Si totusi, se da urmatoarea situatie: copilul impinge alti copiii. Ce anume este de facut? 

Opriti-l si vorbiti cu el. Comunicarea este extrem de importanta fie ca vorbim de micuti de un an sau de copii de 10 ani. Ei inteleg ce li se explica indiferent de varsta, asa ca nu va lasati pacaliti de faptul ca sunt mici si nu pricep. Acordati-le credit. In clipa in care apare acest comportament neadecvat este de dorit sa le stopati cu blandete miscarile si sa ii incurajati sa se exprime. 

Depistati impreuna cauza problemei. Poate cel mic a vrut o jucarie care se afla in mana altui copil  sau vrea sa se joace cu un copil care nu vrea acelasi lucru sau poate a facut-o pentru a atrage atentie. Indiferent de motiv, este important sa stabiliti o conexiune cu copilul si sa vedeti ce il supara sau ce anume gandeste. Misiune imposibila? Deloc. Cu rabdare si o doza mare de empatie si iubire veti reusi sa captati semnalele pe care cel mic vrea sa le transmita. Incurajati-l sa ceara daca isi doreste o jucarie, nu sa impinga. Daca este nervos oferit-i alternativa pentru a-si descarca furia. Daca vrea sa va atraga atentia poate are nevoie de mai mult mommy time. Indiferent de motiv, incercati sa nu aveti o reactie exagerata ci sa ii explicati in propozitii scurte ca celalat copil sufera cand este impins sau ca se poate lovi, se va intrista sau pur si simplu ca nu este placut sa faca asta.

Copiii sunt intr-o continua descoperire a lumii ce ii inconjoara, dar si a lor.
 Validati-le emotiile si ajutati-i sa isi canalizeze pornirile intr-o directie pozitiva. Nu inseamna ca daca imping sunt copii rai sau rasfatati ci pur si simplu cauta o modalitate de a comunica si inca nu au gasit-o pe cea potrivita. 

Nu ii pedepsiti! Explicati-le cu blandete si focusati-va pe comportamente pozitive. Cand le spuneti nu impinge sau nu lovi, copiii fix aceste lucruri isi imagineaza: cum sa ii loveasca sau sa ii impinga pe partenerii de joaca. In schimb, folositi indemnuri precum joaca-te frumos sau ai grija ce faci cu manutele sau manutele sunt pentru jucat si oferit.

Redirectionati-le comportamentul. Cum puteti face asta? Ii indepartati din acea situatie si le distrageti atentia cu altceva. Acesta poate fi considerat ultimul pas atunci cand apare comportamentul neadecvat. 
Desi este frustrant pentru parinti sa vada ca cei mici imping alti copii, nu uitati ca acestea sunt doar faze in dezvoltarea lor, faze care, gestionate corect vor trece de la sine. 

Asteptam sa ne impartasiti experientele voastre. Ati fost in aceasta situatie cu copii vostri? Cum anume ati procedat? Ce solutii ati gasit? Suntem nerabdatori sa aflam ce a functionat la voi.