Cum alegem gradinita potrivita pentru cei mici?

Prima zi de gradinita este cu siguranta, un moment important pentru micuti si parinti deopotriva. Dar pana sa vorbim de emotiile primei zile de gradinita, am vrea sa stabilim ce anume este important atunci cand alegem viitoarea gradinita si mai ales, ce criterii ar trebui sa avem in vedere pentru a lua decizia cea mai potrivita. Pe langa cel mai important detaliu si anume daca viitoare gradinita este autorizata si acreditata, iata cateva alte aspecte importante. 

Distanta fara de casa sau fata de locul de munca
Este vital ca noua gradinitia sa fie aproape de casa ori in drumul spre job al parintilor. De ce? Pentru a economisi timp si pentru a putea fi aproape de grainita in caz de forta majora. Ideal este sa nu faceti mai mult de 15 minute pe jos pana la gradinita sau mai mult de 30 de minute cu masina atunci cand sunteti in drum spre serviciu. Avand acest criteriu in minte, selectati 5 gradinite apoi treceti la punctul 2.

Sistem alternative sau programa nationala?
Un alt topic de atins atins atunci cand va hotarati sa ii inscrieti pe copii la gradinita. In categoria sistemelor alternative intra Montessori, Waldorf, Step-by-step, Reggio Emilia. Diferentele intre gradinitele cu sistem alternativ si cele care urmeaza programa nationala este modalitatea prin care sunt “predate” si prezentate temele de invatare. Faceti alegerea tinand cont de preferintele celui mic si de modul lui de a asimila informatiile.

Prima interactiune este si cea mai importanta
Incercati sa luati si copilul atunci cand mergeti sa vizionati gradinita si fiti atenti atat la reactiile celui mic dar si la interactiunea cu directoarea sau persoana cu care aveti intalnire. Sunt detalii pe care le veti remarca din prima: care este politica gradinitei, cum se raporteaza personalul atat la copii cat si la parinti, care este atmosfera generala, exista notiunea de educatie cu blandete? 

Ambientul si dotarile
Aici includem elemente ca marimea curtii si cum este structurata gradinita precum si dotarile de baza ca: mobilier, materiale de lucru, jucarii etc. Este foarte important sa existe diversitate si totodata organizare pentru ca atentia celor mici sa fie captata. Inspectati toata cladirea si fiti atenti la toate detaliile.

Meniul si timpul petrecut afara
Sunt iar doua puncte extrem de importante, am putea spune chiar decisive. Exista bucatarie proprie sau mancarea este furnizata de o firma de catering? Meniul este diversificat si cuprinde toate grupele alimentare? Ce cantitati de sare si zahar sunt folosite? Dulciurile sunt din comert sau homemade? In cazul in care aveti un copilas cu alergii, se poate adapta meniul pentru el? Sunt cateva intrebari esentiale pe care le puteti adresa atunci cand vizionati gradinita. De asemenea, este important de stiut care este politica privind timpul petrecut afara. Cei mici vor fi scosi zilnic, indiferent de vreme? Daca da, pentru cat timp. Daca nu, atunci cat timp vor petrece afara? Miscarea si activitatile in aer liber sunt vitale pentru o dezvoltare armonioasa a micutilor. 

Ne dorim sa ne impartasiti experientele voastre cu gradinitele. Voi ce ati avut in vedere atunci cand ati ales-o si unde anume s-a integrat cel mic?