Cum alegem sportul potrivit pentru copiii nostri

Alegerea unui sport pentru copiii nostri este o decizie importanta pentru orice parinte. Unii micuti sunt dornici de a face miscare in schimb ce altii prefera oricand alte activitati. Important este ca in final, sa gasim un sport potrivit lor astfel incat sa isi ia doza necesara de miscare fizica dar sa isi si consume energia intr-un mod constructiv.
Este foarte important sa tineti cont de temperamentul celui mic in alegerea sportului ideal pentru el. 

Cum putem face, totusi, alegerea perfecta? Sport individual sau de echipa? Fotbal, tenis, gimnastica sau balet? In primul rand, expuneti-i pe cei mici la o varietate cat mai mare de sporturi, chiar si la TV si lasati-i sa experimenteze in viata reala ce cred ei ca le-ar placea. Discutati cu ei apoi, despre ce le place si ce le displace la fiecare sport in parte.

Observati-le reactiile. Limbajul non-verbal spune adesea mai multe decat cuvintele in sine. Observati daca se bucura cand incepe la TV un meci de tenis sau unul de fotbal sau vedeti daca in parc se bucura atunci cand ajung in zonele destinate escaladei sau baschetului, spre exemplu.

Copiii introvertiti
Se potrivesc cu sporturile individuale sau care se desfasoara in grup restrans. Dupa cum intuiti, li se potrivesc manusa sporturi precum tenis, inot, dans sportiv, atletism, scrima, echitatie. Sunt buni executanti si respecta regulile cu usurinta insa in sinea lor sunt solitari si prefera sa depuna efort si sa obtine rezultate singuri sau alaturi de un grup mic. 

Inotul intareste musculature, ii relaxeaza chiar si pe cei mai energici micuti si le imbunatateste respiratia. Echitatia le da incredere in sine si ii ajuta sa isi invinga temerile. Ambele sunt modalitati ideale prin care pot invata disciplina si totodata ajuta la arderea surplusului de energie. 

Copiii extrovertiti
Ei sunt opusul introvertilor si adora munca in echipa. Debordeaza de energie si entuziasm si sporturile care li se potrivesc cel mai bine sunt cele preum handbalul, polo pe apa, volei, fotbal, baschet. Se pliaza foarte bine pe nevoile echipei si reusesc si lupta intotdeauna pana la capat pentru victorie.

Fotbalul, baschetul si inotul sunt de departe cele mai mari consumatoare de energie. Sunt ideale pentru copiii dinamici care sunt intotdeauna cu bateriile incarcate. 
Fotbalul ii determina pe copii sa actioneze si sa isi faca strategii de “atac”, baschetul este ideal pentru copiii care vor sa isi depaseasca complexele si sa capete mai multa incredere in sine. Este un sport ce “da aripi” si la propriu si la figurat iar artele martiale ii discliplineaza foarte mult si le armonizeaza legatura minte corp. 

Copiii mai putini activi
Sau cei care evita preponderent miscarea trebuie sa fie tot timpul stimulati si surprinsi cu activitati care sa le consume energia dar care le si plac in acelasi timp. In general se feresc sa alerge sau sa oboseasca asa ca sporturile ideale pentru ei sunt cele care nu implica prea mult efort fizic. Puteti incerca sa faceti drumetii, ii puteti duce la pescuit, puteti incerca bowlingul sau de ce nu golf. 

Oricum ar fi, miscarea este sanatate pe paine si pentru ca noi adultii intelegem foarte bine acest aspect, trebuie sa le insuflam si celor mici dragostea pentru sport. Copilul vostru in ce tipologie se regaseste si ce sporturi practica? Suntem tare curiosi sa aflam.