Cum amenajam camera copilului?

Camera copilului este un subiect de care mamele, cel putin, se preocupa inca din sarcina. Aleg cu grija mobilierul, textilele si accesoriile care vor urma sa decoreze camera si se gandesc la cum sa aseze totul astfel incat sa fie perfect organizat.

In functie de categoria de varsta, nevoile sunt diferite. Iata cateva idei de amenajare a spatiului copilului pe care le puteti pune in practica foarte usor, indiferent de cati ani are cel mic.

Lucrurile de baza pe care orice camera de copil ar trebui sa le cuprinda sunt: patut, masa de infasat daca vorbim de bebelusi, masuta cu scaunele, birou daca sunt suficient de mari incat sa aiba teme, sifonier pentru haine, biblioteca, raft pentru jucarii si un dulap pentru diverse accesorii.

Incercati sa mentineti totul cat mai aerisit. Indiferent de varsta, cei mici sunt curiosi si vor sa exploreze, sa traga de lucruri, sa descopere ce se ascunde prin sertare, sa rastoarne, sa mute tot ce le sta in cale. O camera cu cat mai putine lucruri este o bataie de cap in minus pentru adulti.

Alegeti mobilier in miniatura pentru a fi usor accesibil copiilor. Asa isi vor construi independenta. Avand totul la indemana ei vor putea fi autonomi si veti fi surprinsi sa vedeti cat de mult le place acest lucru. Stim ca uneori parintii au tendinta de a le veni in ajutor celor mici la fiecare pas, insa un mobilier special de copii din care sa isi poata alege singuri hainutele sau jucariile ii va ajuta foarte mult ca mai tarziu sa devina adulti descurcareti.

Patul este un alt punct sensibil cand vine vorba de camera copilului. Ce alegem? Daca vorbim de bebelusi sub un an, atunci puteti opta pentru un pat de co-sleeping care se lipeste de cel matrimonial sau de un pat clasic, cu gratii. Pe masura ce creste, puteti inlocui patul cu unul jos, in care sa se poata urca singur si din care sa poata cobori fara ajutor.

Pentru a nu avea senzatia ca spatiul este aglomerat, optati pentru cat mai multe spatii de depozitare cu usi. Pastrati la vedere doar strictul necesar. Asta nu inseamna ca puteti depozita in exces in sertare. Ideal este sa sortati periodic absolut tot ce se afla in camera celui mic: haine, jucarii, papetarie, textile. Sortati ce pastrati, ce urmeaza sa donati si ce anume aruncati. Facand asta la fiecare 2, 3 luni, veti vedea cum nu va veti mai simti coplesiti de obiecte.

Textilele dintr-o camera sunt extrem de importante si prin textile ne referim la perdele, covoare, asternuturi, cuverturi. Incercati sa alegeti totul din fibre naturale, usor de intretinut, in culori cat mai vii sau cu printuri vesele. Sfatuiti-va cu cei mici si cereti-le mereu parerea cand vine vorba de alegerea lor. Pana la urma este camera copiilor asa ca este important ca ei sa se simta bine.

Dupa ce v-ati decis ce anume veti pune in camera copilului, gaditi-va la cum anume veti amplasa mobila. Ideal este sa lasati cat mai mult spatiu liber. Puteti dispune mobila de-a lungul peretilor, lasand mijlocul camerei liber pentru joaca.

Voi cum anume ati organizat camera copiilor? Ce idei noi aveti?