Cum convingem copiii sa mearga la culcare

Cei mici nu se dau usor batuti in lupta cu somnul? Sunteti intr-o batalie continua si de multe ori pierdeti, nereusind sa ii convingenti sa mearga la somn? Stim cat de greu poate fi dupa o zi lunga si obositoare insa vrem sa stiti ca solutii exista! Iata cateva pe care le puteti incerca cu usurinta.

Nu negociati ora de culcare insa negociati timpul de joaca sau de citit din cartea preferata sau timpul petrecut la ecrane.
E un truc pe care, daca il veti folosi va functiona garantat. Sa spunem ca cel mic nu vrea nici macar sa auda ca se apropie ora de somn. Ii puteti spune ca daca se pregateste mai repede ii vor ramane 5, 10 minute extra dintr-o activitate preferata pe care o poate desfasura in camera lui, in pijamale. Sa spunem ca ora de culcare este mereu 20:30. La 19:50 le puteti spune ca daca se pregatesc in 20 de minute pentru somn, le raman 20 de minute de citit inainte de culcare. Sau 20 de minute de uitat pe tableta inainte de somn sau ce stiti ca le place lor sa faca. In cazul in care trag de timp si nu vor sa se pregateasca, ii anuntati ca ora de culcare va fi aceeasi doar ca nu vor mai apuca sa faca nimic din ceea ce le place, ci se vor culca direct. Copiii nu au notiunea timpului, de aceea este foarte important sa ii anuntati mereu cat timp mai au pana trebuie sa inceapa rutina de dinainte de somn. Probabil nu vor fi receptivi primele dati insa atunci cand vor vedea ca se respecta mereu ora de culcare si pentru ca s-au jucat prea mult nu a mai ramas timp de citit sau de tableta si merg direct la somn, isi vor regandi in totalitate strategia .

Explicati-le cu argumente ce se intampla cand nu vor sa se culce.
Cea mai frecventa urmare este ca nu se pot trezi dimineata sa mearga la gradinita. Nu mutati ora de trezire doar pentru ca seara s-au culcat tarziu. Lasati-i sa vada cat de neplacut este sa se trezeasca la 7 dimineata in conditiile in care nu au dormit suficient.

Incepeti ritualul de somn devreme si nu va luptati cu cei mici.
Daca stiti ca exista probleme la capitolul somn si trebuie sa duceti o munca grea de convingere cu copiii ca sa se culce, incepeti ritualul de pregatire astfel incat sa aveti timp sa gestionati si un eventual tantrum. Lasati-i sa se descarce si sa isi exprime frustrarea. Lasati-i sa planga. Asta ii va linisti. Va garantam ca vor fi suficient de obositi dupa incat sa vrea sa adoarma imediat. Stati impreuna cu ei pana adorm, mangaiati-i si tineti-i de mana. Sentimentul de siguranta este ceea ce au nevoie sa simta.

Nimic nu este permanent!
Desi totul este o lupta acum cand vine vorba de somn, va garantam ca lucurile se vor schimba de la zi la zi in mai bine. Nu vor sta treji permanent si nu vor refuza sa mearga la culcare intotodeauna. Este o faza care va trece si pe care ar fi ideal sa o gestionati cu calm desi stim cat de multa frustrare poate aduce parintilor.

Copiii vostri au probleme cu somnul? Aveti strategii prin care reusiti sa ii convingeti sa mearga la culcare repede?