Cum convingem copilul sa doarma singur?

Sa fii parinte, stim cu totii, este foarte obositor. Somnul este important atat pentru copil caci are un rol esential in dezvoltarea sa armonioasa, dar si pentru parintii ce trebuie sa fie odihniti si mereu atenti la nevoile puiului lor. Daca intrebi orice parinte sigur vei afla ca una din dorintele cele mai mari ale sale este sa doarma macar cateva ore legate pe noapte. 

Solutia cea mai buna pentru voi in privinta somnului a fost sa impartiti patul cu puiul vostru si cu acest prilej cel putin unul dintre voi a fost invaluit in iubire si cocolosit nopti de-a randul si aici ma refer bineinteles la copilas.

Dar iata ca perioada de bebeluseala a trecut si simtiti tot mai mult nevoia de reconectare cu partenerul de viata, sau pur si simplu de un somn fara inghionteli sau picioruse zburdalnice primite in coaste cand ti-e lumea mai draga si somnul mai profund. 
Si acum apare intrebarea: Cum convingem minunatia de copil sa doarma singur in camera lui? 

Am pregatit pentru voi cateva sfaturi care va pot ajuta in aceasta situatie: 

Inainte de a pregati copilul pentru mutarea din patul vostru, pregateste-te mai intai pe tine.
Stim foarte bine ca orice copil simte si preia starile emotionale ale parintelui. Daca tu nu esti implinit cu decizia de separare a copilului la somn cu siguranta nici cel mic nu va fi. Trebuie sa privesti aceasta etapa ca pe una normala, sa intelegi beneficiile sale si cel mai important sa fii hotarat si sa nu te razgandesti la primul refuz primit. Odata ce ai stabilit ca mutarea copilului in camera sa la somn este cea mai buna alegere atat pentru el cat si pentru voi parintii, poti trece deja la urmatoarea etapa.

Pregateste copilul din timp, da-i voie sa se acomodeze cu ideea de a dormi singur, vorbeste-i numai despre partile frumoase ale acestei experiente.
Poti incepe prin a-i povesti experienta ta din copilarie cand ai luat decizia sa dormi singur in camera ta. Pune totul intr-o lumina cat mai vesela, creeaza o poveste hazlie sau fascinanta care sa il bine dispuna. Vei starni astfel dorinta lui de a-ti urma exemplul sau cel putin va prinde incredere si va constientiza ca nu va putea dormi la nesfarsit cu mami si tati in pat.

Cititi impreuna carticele de povesti ce abordeaza acest subiect. Sau creati voi impreuna povesti cu personaje curajoase si solutii miraculoase de a invinge temerile care sa ii ofere copilului incredere in el.

Pregatiti impreuna cu copilul camera lui si ajutati-l sa se familiarizeze cu ea. Mergeti impreuna la cumparaturi si lasati-l sa aleaga obiectele pe care le prefera pentru camera lui. Poate fi vorba aici de o lampa de veghe cu personajele din desenele preferate, o lenjerie de pat pufoasa, o pernuta viu colorata sau o jucarie de plus care sa ii fie partener de somn.

Incepeti prin a-l culca la somnul de pranz in camera sa, singur in patut. Se va familiariza mult mai usor, pe timp de zi temerile copiilor fiind mult mai mici si somnul mai scurt. Asigurati-va ca veti fi mereu in apropiere in momentul in care se trezeste pentru a se simti in siguranta.

Nu puneti presiune pe copil, asteptati ca acesta sa se simta pregatit. Daca simtiti ca puiul vostru nu este inca pregatit sa doarma singur, nu puneti presiune pe el. Acest lucru va intari mai mult refuzul lui si ii va creste teama de separare. 

Desi cu siguranta vor exista momente in care veti fi descurajat, nu ii reprosati copilului ca din cauza lui nu dormiti bine sau ca relatia dintre mami si tati nu mai e la fel. Se va simti vinovat si automat ii va scadea stima de sine, lucru pe care cu siguranta nu vi-l doriti.
Evitati sa folositi expresii cum ar fi “esti deja mare” sau “doar bebelusii dorm cu parintii” sau mult prea cunoscuta replica “este rusine” . Aceste cuvinte il vor face sa se simta nesigur, rusinat si lipsit de incredere. Ce puteti face , in schimb, este sa il incurajati, sa il laudati si sa ii aratati iubire neconditionata. 

Faceti trecerea cat mai usoara si nu schimbati ritualul dinainte de culcare. Pastrati ritualul dinainte de culcare cum ar fi baita, cititul povestii sau micile momente de iubire, gadilat sau alintat cu care era obisnuit inainte sa adoarma. Mutatul intr-un pat nou, o camera noua este deja o schimbare majora pentru puiul de om si nu trebuie sa ii lipseasca celelalte elemente ce il asigura ca iubirea parintilor este aceeasi. Ramaneti langa el pana adoarme. Daca va cere, lasati usa la camera deschisa si asigurati-l ca veti fi aproape ori de cate ori va va striga sau va avea nevoie. 

Orice schimbare vine la pachet si cu parti mai grele. Mutarea copilului sa doarma singur in camera sa este de cele mai multe ori o adevarata provocare. Separarea are afecte si asupra parintilor, nu numai asupra copilasului. Insa poate fi chiar placuta atata timp cat este constientizata ca fiind benefica tuturor. 

Secretul este sa fiti consecventi si sa ramaneti fermi in decizia luata, altfel nu veti face altceva decat sa dati startul unui joc de dute-vino intre patul parintilor si camera copilului ce va atrage si mai multe frustrari nedorite. 

​​​​​​​Cea mai buna solutie este sa ramaneti conectati cu puiul vostru, sa petreceti cat mai mult timp de calitate cu acesta pe timpul zilei, sa il asigurati de toata dragostea voastra.

Va doresc nopti linistite in patuturi diferite!