Cum depasim tantrumurile copiilor

Tantrumurile sau acesti mici monstri care pun stapanire pe emotiile micutilor nostri si ii fac de nerecunoscut. Discutand cu mai multi parinti, aceasta ar fi definitia dramatica a tantrumurilor insa noi vrem sa va incurajam sis a va ajutam sa vedeti partea buna. Exista o parte buna? Cu siguranta da. Nu va descurajati si fiti alaturi de puiutii vostri.

Ce sunt tantrumurile si cum anume se manifesta ele?
O definitie exacta nu putem oferi deoarece ele vin sub diverse forme si culori dar un lucru este cert: implica de cele mai multe ori cantitati impresionante de furie, frustrare care se manifesta sub forma plansului necontrolat, lovitului sau pot prinde alte forme de la copil la copil. Specifice perioadei 1-3 ani, tantrumurile pot fi cu adevarat coplesitoare insa avem o veste buna: vor trece! Pe masura ce copiii cresc, incep sa isi inteleaga si sa isi gestioneze emotiile din ce in ce mai bine. Oferiti-le tot sprijinul si ghidati-i cu tact in acest drum pe care il au de parcurs.

Care sunt factorii posibili declansatori ai tantrumurilor?
Daca nu le-ati trait deja cu micutul vostru si doar vreti sa va documentati pentru perioada in care tantrumurile vor aparea, probabil printre primele intrebari pe care le aveti este si ce anume ii declanseaza pe copii ? Care sunt motivele pentru care fac tantrumuri ?
Sa incepem cu motivele care sunt multe si diverse. Multe dintre ele sunt amuzante si neimportante pentru adulti insa pentru copii este fix invers. Spre exemplu pot face tantrumuri ca afara e soare si nu ploua, ca bluza este rosie si ei vor sa fie neagra sau pentru ca vor o jucarie sau dulciuri sau orice nu au voie in momentul respectiv sau pot face tantrum chiar pentru ca afara e zi si nu e noapte cum isi doresc ei.
Factorii favorizanti sunt cu totul altceva. Aici ne referim oboseala acumulata care poate declansa un tantrum. Sau la temperamentul celui mic. Sunt unii copii, in special cei care au tendinta sa se supere usor, mai predispusi la a face tantrumuri. Nu este o regula generala insa se poate intampla. Tot aici putem incadra si situatiile tensionate. Spre exemplu, un copil incearca sa ii smulga jucaria din mana altuia sau cei mici nu vor sa imparta o jucarie. Este o situatie clasica in care unul sau chiar ambii copii implicati pot avea tantrumuri.
Suprastimularea, foamea, frica, rusinea sau chiar stresul sunt alti factori mana in mana cu tantrumurile. Desigur, cei mici nu reusesc sa identifice sentimental de frica, de rusine si in niciun caz nu isi dau seama cand sunt lasati prea mult timp la ecrane si intervine suprastimularea insa parintii poti identifica toti acesti potentiali stimuli si pot interveni la timp, inainte ca un tantrum sa se declanseze. 

Cum gestionam tantrumurile ?
In primul rand, nu uitati ca tantrumurile sunt normale ! Tratati-le firesc, cu calm si maturitate si fiti acolo pentru copiii vostri. Imbratisati-i daca simt nevoia, mangaiati-i, nu ii certati ci aratati-le dragoste si sprijin neconditionat. Va fi mult mai usor atat pentru ei sa se linisteasca dar si pentru voi sa faceti fata incarcaturii emotionale. Lasati-i sa se manifeste cum simt atata vreme cat nu isi pun in pericol integritatea fizica. Asadar, paziti-i de pericole si nu ii lasati sa se raneasca insa nu le impuneti limite fizice daca nu este cazul. Daca incep sa loveasca, sa muste, sa impinga, luati-i imediat si incercati sa ii calmati. Desi uneori este greu si pentru noi, adultii, sa ne stapanim emotiile, nu tipati la cei mici. Sunteti un exemplu pentru ei si un tipat nu va fi rasplatit decat cu un alt tipat. Lasati-i sa fie nervosi ! Si noi suntem, uneori si cum noi avem acest drept asa au si copiii. 

Reteta perfecta de a gestiona tantrumurile, nu exista insa atitudinea potrivita pe care un adult ar trebui sa o aiba vis-a-vis de aceste episoade exista. Se numeste empatie si este cel mai bun medicament atunci cand cel mic este nervos. Voi cum gestionati tanrumurile copiilor vostri ? Asteptam tips and tricks!