Cum facem trecerea de la rutina din vacanta la cea din timpul scolii

Desi vacanta nu este pe sfarsite si mai promite zile insorite cu multa distractie, suntem siguri ca parintii se gandesc deja la cum anume se vor readapta copiii la programul ce include mersul la scoala.
Pentru a face trecerea lina, ideal este sa incepeti pregatirile in stabilirea unei rutine, cu 3 saptamani inainte de inceperea scolii. Vrem ca cei mici sa se simta in siguranta si sa nu fie bulversati de noul program asa ca va dezvaluim cateva secrete care va vor face viata mai usoara atat voua cat si lor.

Modificati ora de somn progresiv. Si prin asta ne referim la mersul in pat mai devreme. Incepeti sa scurtati orele de joaca cu 15 minute apoi mariti timpul la 30 de minute, apoi 45 si in final o ora. Daca pe timpul vacantei ora de somn s-a decalat cu mai mult de o ora, atunci incercati sa reveniti la cea din timpul scolii folosind aceeasi strategie: reducerea timpului de joaca, seara. In 3 saptamani vor avea timp sa isi regleze orarul de somn.

Pregatiti hainele pentru a doua zi, de seara. Pe cele de casa, desigur! Poate fi o activitate distractiva pentru copii sa isi aleaga outfit-urile pentru a doua zi chiar daca nu planuiti nicio iesire. Acest lucru il vor face si in timpul scolii deci un pic de exercitiu in prealabil, nu strica.

Schimbati ora rutinei de seara. Daca ati decalat ora de somn, este necesar sa decalati si ora la care cei mici fac baie si se pregatesc de culcare. Asadar, baia, spalatul pe dinti, pieptanatul, toate cu 15 minute mai devreme, minim.

Ajustati ora de trezire. Odata culcati mai devreme, vor avea tendinta sa fie matinali. Puteti seta alarma ceasului la fel, cu 15 sau 30 de minute mai deveme dimineata. Facand asta pret de 3 saptamani, veti vedea cat de usor le va fi sa se trezeasca dimineata in timpul scolii.

Pe timpul zilei desfasurati activitati ca cele de la after-school. Incercati sa imbinati joaca cu alte activitati. Si nu, nu ne referim la teme insa puteti alege sa cititi cu ei o poveste la pranz sau puteti face exercitii practice usoare care sa le reaminteasca de scoala.

Realizati un calendar in care sa notati zilele ramase pana la inceperea scolii. Puteti folosi unul deja tiparit, desigur, insa poate fi chiar distractiv sa faceti impreuna cu copiii un calendar handmade. Este foarte simplu de confectionat si il puteti decora cu absolut orice va vine in minte. Agatati-l in camera celor mici si marcati zilele scurse.

Planificati mesele alaturi de cei mici si pregatiti-le cu o seara inainte. Chiar daca in vacanta nu au nevoie de pachetel este o modalitate minunata de a-i implica intr-o activitate casnica si de a-i reobisnui cu prepararea gustarilor pe care le vor lua la ei atunci cand vor incepe scoala.

Mergeti impreuna la cumparaturi de rechizite si haine necesare inceperii noului an scolar. Copiii sunt entuziasmati de orice cadou primesc. Alegeti rechizite, ghiozdan, incaltaminte, hainute tinand cont de preferintele lor. Veti vedea cum inceputul de an scolar nu va mai fi motiv de intristare.

Faceti playdate-uri cu colegii de la scoala. In felul acesta vor intra in atmosfera orelor de curs si se vor si bucura sa isi revada prietenii.

Voi cum ii pregatiti pe cei mici de inceperea noului an scolar?