Cum gestionam incapatanarea celor mici

Sintagma copilul meu este incapatanat este foarte des auzita in randul parintilor.
Noi am vrea sa venim cu o veste buna si sa va zicem ca de fapt cei mici au o vointa puternica si aceasta sau incapatanarea cum multi parinti o numesc, este o calitate care ar trebui atent gestionata si cultivata.Cum anume putem face fata provocarii unui copil cu vointa de fier?

Cum depistam copiii incapatanati?
Destul de simplu. Ei sunt atat de motivati sa obtina ceea ce isi doresc incat nimeni si nimic nu le sta in cale. Deseori sunt identificati ca fiind liderii de grup. Sunt simplu de reperat intr-o multime deoarece sunt acei copii care gasesc o solutie la orice si nu se lasa pana cand nu isi indeplinesc dorintele. Asa-i ca suna a provocare pentru orice parinte, chiar si cu pentru cei care au nervii de otel?
Copiii cu vointa puternica sunt curajosi si prefera sa invete singuri totul decat sa accepte ajutor de la cei din jur. Tocmai de aceea au tendinta de a testa limite la nesfarsit si se supun destul de greu regulilor. Ei vor sa fie in control atat asupra lor cat si a celorlalti, uneori. 

Luptele intre micutii de acest fel si parinti sunt frecvente si puternice.
Parintii vor incerca mereu sa ii transforme in acei copii obedienti, iar micii razvratiti le vor arata mereu ca ei sunt ceea ce sunt si nu pot fi schimbati, ci doar domoliti pe alocuri.
Luptele de putere intre adulti si copii sunt la ordinea zilei de cele mai multe ori cei mici reusesc sa apese pe butoane adultii. In situatiile de acest tip, ratiunea parintilor trebuie sa fie mai puternica decat primul instinct si anume, acela de a ceda presiunii sau de a rabufni si ei precum copiii.
Nimanui nu ii place sa i se spuna ce sa faca insa pentru copiii incapatanati acest lucru este o adevarata drama. Cum puteti evita luptele? In primul rand respectati-i si acceptati-i exact asa cum sunt, insa cu blandete, dar fermitate, setatati limite. Empatizati cu cei mici tot timpul insa explicati-le cu calm de ce anume un lucru pe care si-l doresc ei nu se poate si oferiti-le alternative in schimb. Invatati-i incetul cu incetul cum sa isi gestioneze emotiile puternice precum furia sau frustrarea.Veti pune bazele unei relatii bazate pe incredere reciproca si respect si nu pe supunere.

Copiii cu vointa puternica nu sunt dificili ci sunt doar neintelesi uneori.
Primul impuls al parintilor este acela de a-i face sa se supuna. Nu este metoda castigatoare pentru un astfel de copil. Oferiti-le mereu alegeri si negociati si veti vedea cum acestia vor incepe sa coopereze si chiar sa faca compromisuri. Obedienta nu este o calitate atat de importanta pe cat ati crede. Bineinteles ca va doriti sa cresteti copiii responsabili, care coopereaza si care se supun regulilor insa aceste lucruri nu sunt echivalente cu a fi obedient. Micutii trebuie sa asculte de voi nu pentru ca le impuneti si pentru ca sunteti adulti si stiti mai bine. Trebuie sa va asculte pentru ca au incredere in voi. Cum anume puteti obtine asta ? In primul rand lasati-i sa faca alegeri singuri. Atata vreme cat sanatatea si integritatea lor fizica nu este pusa in pericol, lasati-i sa ia deciziile pe care ei le considera bune chiar daca acestea nu sunt. Totodata, invatati-i cum sa isi asume responsabilitatea faptelor lor. 
Ascultat-i tot timpul si fiti receptivi la dorintele si parerile lor. Copiii au nevoie sa se simta luati in seama, ca si noi adultii. Ascultandu-i cu calm veti vedea cum lucrurile sunt mult mai simple.
Cu mult respect, empatie si intelegere din partea adultilor veti vedea cum si cei mai incapatanati copii se transforma in mielusei gata sa asculte de mami si de tati si nu prin manipulare ci prin puterea cuvantului si exemplului.
Voi cum gestionati copiii cu vointa puternica ? Ne dorim sa ne impartatisiti din secretele voastre.