Cum ii ajutam pe copiii indecisi sa se decida

Mami, pantofii rosii! Ba nu, ii vreau pe cei roz. Nu imi plac! Vreau sandale. Mami, vreau masina sa ma joc. Ba vreau trenuletul. Ba vreau motocicleta. Mami vreau clatite! Nu mai vreau clatite, vreau briose! Doar cateva scenarii care va sunt probabil foarte cunoscute. Nu disperati! Este normal ca la varste atat de mici copiii nostri sa fie indecisi. Ganditi-va cat de greu ne este noua, adultilor, sa luam decizii in fiecare zi. Uneori este greu sa ne decidem ce cafea sa bem. Nu mai vorbim de lucruri importante. Prin aceeasi lupta trec si micutii nostri si de cele mai multe ori este epuizant pentru ambele parti: atat pentru ei, cat si pentru parinti.

Ce putem face sa le fie mai usor? Aceasta ar trebui sa fie intrebarea pentru care, daca vom gasi un raspuns, vom reusi sa reducem mult din nivelul de stres pe care incertitudinea il provoaca. Ce facem in situatiile in care micutii nu se pot decide?

Rabdare si compasiune in aceste situatii frustrante. Ele sunt ingredientele cheie pentru a detensiona atmosfera. Este firesc sa nu fim de acord cu multe dintre motivele pentru care copiii nostri sunt indecisi, insa trebuie sa le oferim circumstante atenuante si sa le fim alaturi. Uneori pot fi prea obositi sau nervosi sau proaspat treziti din somn si atunci nehotararea lor poate fi accentuata. De asemenea, un alt factor declansator este acela ca micutii au si ei propriile lupte de dus in urma carora vor sa isi castige autonomia si sa fie in control de cat mai multe lucruri. Vor sa fie independenti, este firesc in dezvoltarea lor si asta vine la pachet cu o serie de conflicte interioare precum si cu starea de a fi indecisi. Asadar, parinti, nu fiti ingrijorati! Este o etapa normala.

Ajungem imediat la partea despre cum ii putem ajuta. Respirati, faceti un pas in spate si acceptati-le emotiile. Copiii au nevoie ca in astfel de momente sa se simta acceptati si auziti. Lasati-i sa se manifeste si nu va concentrati pe cum anume sa “scurtati” lupta. Imbratisati-i si oferiti-le toata apropierea de care au nevoie pentru a-si regla starile.

Nu va grabiti sa ii ajutati. Primul pas este sa le validati emotiile, repetati-le ca intelegeti exact motivul supararii. “Oh, nu stii daca vrei pantofii rosii sau roz si asta te face tare suparata” sau “Oh, nu poti sa te decizi intre trenulet sau masina. Trebuie sa iti fie tare greu. Mami este aici, cu tine.” Calmitatea parintilor si frazele scurte, pe care cei mici sa le inteleaga repede, dezamorseaza bomba si ii ajuta pe copii sa faca o alegere.

O alta modalitate prin care ii puteti ajuta sa se decida este aceea de a limita optiunile. Daca stiti ca le este foarte greu sa se hotarasca ce haine sa poarte sau cu ce pantofi sa se incalte, oferiti-le acces la doua sau trei alternative, nu la tot dressing-ul. Cu cat sunt mai multe haine, incaltari, cu atat anxietatea lor creste si totodata si nehotararea. Veniti voi cu propunerea: fusta roz sau fusta galbena? Cei mici se vor simti in control, independenti ca pot alege ei ce anume sa poarte si le va fi mult mai usor sa ia o decizie. Cu ce ne jucam astazi? Trenuletul, masina sau motocicleta? Ce preferi? Poate la inceput copilul nu va sti daca vrea trenul sau masina dar cu siguranta se va hotari mult mai repede decat daca ar avea de ales dintr-un morman de jucarii.

Dupa ce ati trecut prin tot procesul de empatizare, validare, reducerea optiunilor din care trebuie sa aleaga, puteti sa treceti la pasul in care ii ajutati sa faca alegerile. Vorbiti-le bland, oferiti-le variante, empatizati cu ei, oferiti-le imbratisari si veti vedea cum nehotararea lor se va transforma in siguranta.
Voi cum procedati in astfel de situatii? Cat de indecisi sunt copiii vostri?