Cum il pregatim psihic pe cel mic pentru prima zi de gradinita

Atat voi, parintii cat si copilul va simtiti anxiosi dar si nerabdatori atunci cand se apropie prima zi de gradinita. Fie ca este vorba de reintoarcerea dupa o vacanta lunga sau chiar prima zi de grupa mica, valul de emotii este unul mare si pare imposibil de gestionat la inceput.

Prima zi de gradinita este un eveniment major pentru copil dar si pentru parinti. Reprezinta primul pas ghidat catre  educatie, colectiv, program nou, stil de viata nou la care trebuie sa va adaptati cu totii. Dar cum anume va puteti pregati pentru a face trecerea de la rutina de acum la cea care implica mersul la gradinita? Iata cateva sugestii care credem noi ca va vor ajuta.

Vizitati impreuna cu copilul gradinita
Chiar daca cel mic nu va fi entuziasmat si poate va plange, nu va descurajati. Discutati cu el si povestiti-i pas cu pas ce urmeaza sa se intample si mergeti impreuna sa vedeti noul loc unde isi vor petrecere ore bune din zi departe de voi, parintii. Prin explicatii pe intelesul lor, cei mici vor intelege ce anume urmeaza sa se intample si vor fi pregatiti psihic pentru marele eveniment. Organizati o vizita la care sa fie prezenta si noua educatoare. Lasati-i sa se familiarizeze cu spatiul gradinitei, sa interactioneze cu personalul de acolo, sa descopere curtea, sa analizeze jucariile. Tranzitia va fi mult mai lina asa.

Familiarizati-va cu drumul spre gradinita
Nu va opriti doar la o vizita la noua gradinita ci incercati sa parcurgeti alaturi de cei mici cel putin de 2 ori pe saptamana traseul casa – gradinita. Povestiti-le cum veti face impreuna drumul acesta in fiecare dimineata si cum va veti bucura de timpul petrecut impreuna inaintea inceperii programului. Puneti accent pe faptul ca va fi momentul vostru cu ei si ca puteti alege sa faceti ceva interesant in drum spre gradinita. Spre exemplu, daca veti merge cu masina, puteti alege sa cantati impreuna un cantecel nou in fiecare zi. Daca mergeti pe jos sau cu caruciorul puteti numara copaci sau pietre sau case sau orice va vine in minte.

Cititi-le carti despre prima zi la gradinita
Exista o serie de lecturi interesante care vin in ajutorul vostru, precum Fram la gradinita, Max merge la gradinita, E timpul sa mergi la gradinita. Cartile vor fi un bun aliat in pregatirea psihica a celui mic pentru marele eveniment. Intelegand ca si personajele din carti trec prin aceeasi experienta, copiii se vor mai relaxa si vor intelege ca este ceva absolut firesc. Pe langa carti, puteti sa le aratati poze chiar cu voi de cand erati la gradinita. Suntem convinsi ca aveti cel putin una acasa.

Alegeti programul care vi se potriveste
Acomodarea blanda metoda care protejeaza cel mai mult psihicul celor mici. Ce inseamna asta? Alegeti programul scurt in prima faza unde puteti sa stati alaturi de el o ora, spre exemplu. Urmatoarele zile mariti progresiv numarul de ore petrecute la gradinita si scadeti numarul de ore in care voi sunteti in preajma lor, acolo. Da, este nevoie de perseverenta si implicare multa atat din partea parintilor cat si din partea educatorilor, insa cu rabdare si discutii permanente cu copiii veti reusi sa ii lasati la gradinita la programul pe care vi l-ati propus.

La voi cum a decurs prima zi de gradi? A fost totul usor sau cei mici au protestat? Cum a fost acomodarea?