Cum ne ajutam copiii sa dezvolte relatii empatice

Inca de la varste fragede le vorbim celor mici despre sentimente si totodata ii incurajam in a le identifica si exprima. Cum se simt ei este foarte important atunci cand vine vorba despre sanatatea lor emotionala si perceptia lor despre cum se simt cei din jur.

De ce este empatia importanta?
In primul rand este baza relatiilor sanatoase deoarece ne ajuta sa ii intelegem pe cei din jurul nostru si sa relationam cu ei. 
Intrebarea cea mai importanta este, cum anume ii ajutam pe copiii nostri sa inteleaga conceptul si sa dezvolte relatii empatice cu cei din jurul lor? Este un drum pe care cei mici trebuie sa il parcurga alaturi de parinti, iar cea mai potrivita metoda de a face un copil sa inteleaga ce este empatia este accea de a-i arata empatie. Asa ca, dragi parinti, fiti empatici cu puii vostri pentru ca acest lucru reprezinta atat baza relatiei dumneavoastra cu ei cat si baza dezvoltarii unor relatii sanatoase in viitor. 

Validati-le mereu emotiile 
Stim ca ele sunt extrem de variate si de cele mai multe ori coplesitoare, dar pentru ca celor mici sa le pese de emotiile celorlalti este nevoie, in primul rand, sa isi inteleaga propriile sentimente. Nu le incadrati niciodata in emotii pozitive sau negative ci, mai degraba, sustineti-i sa le identifice si sa exprime cum anume acestea ii fac sa se simta. Validandu-le o varietate de trairi ii ajutati pe copii sa ii vada pe ceilalti dintr-o alta perspectiva, una plina de empatie, intelegere si acceptare.

Fiti voi un exemplu de empatie
Suna usor, nu e asa? In teorie da, insa problema intervine atunci cand vrem cu adevarat sa ne focusam pe bunatate si empatie. Traim in secolul vitezei si asta complica lucrurile. Ca adulti, tindem sa nu mai avem rabdare sau timp insa cum altfel daca nu tocmai cu rabdare si timp ii putem invata pe cei mici ce este empatia? Cheia este sa va pastrati calmul si sa nu va lasati dominati de frustrari si totodata sa va analizati foarte bine propriile sentimente si sa incercati mereu sa va puneti in locul celui mic. Reglandu-va propriile trairi si lucrand la reactii veti reusi sa le oferiti un bun exemplu despre ce inseamna empatia, copiilor vostri.

Cartile, cel mai bun aliat
Si nu, nu ne referim la cartile de parenting ci la cele de povesti menite sa ii ajute pe copii sa exploreze alte perspective si roluri. Si pe deasupra, lectura alaturi de cei mici este distractive si educativa. Alegeti subiecte comune, cotidiene si puneti-le intrebari copiilor despre cum ar rezolva ei situatiile respective. Spre exemplu, puteti alege o carte despre doi prieteni care se cearta, deci atingeti un subiect important: conflictele. Apoi, puteti sa ii intrebati pe cei mici cum anume cred ei ca se simt personajele? Dar oare de ce se simt asa? Cum anume ar putea rezolva situatiile? Este un bun exercitiu de a-i antrena pentru situatiile din viata reala.

Indiferent de ziua pe care ati avut-o, poate mai grea sau relaxanta, va lasam o intrebare la care sa va ganditi seara, cand va pregatiti de somn: voi ati fost empatici azi?