Cum putem stimula inteligenta copiilor

Exista o gramada de sfaturi de parenting pe tema inteligentei copiilor si cum anume sa o stimulam insa descoperind o cantitate atat de mare de informatie pe internet sau in carti este foarte greu sa decidem ce tehnici anume sa urmam si pe care sa le ignoram. Noi va indemnam sa apelati intotdeauna la ceea ce spune stiinta si la ceea ce ne sfatuiesc specialistii in domeniu.
Exista studii? Care sunt rezultatele? Ce zic psihologii si terapeutii? Acestea sunt pistele pe care ar trebui sa le urmam pentru a obtine rezultate reale, palpabile.

In primul rand, ar trebui sa intelegem putin cum functioneaza creierul uman si care sunt etapele de dezvoltare. In functie de aceasta ar trebui sa sapam mai adanc si sa descoperim ce recomanda specialistii ca metode de imbunatatire a functiilor creierului implicit stimulare a inteligentei.

Iata cele mai importante 3 lucruri pe care le puteti face fara niciun efort:

Suplimentele cu Omega3. Cu siguranta ati auzit de uleiul de peste si de minunata sursa de Omega 3 pe care el o reprezinta. Studiile au demonstrat faptul ca, intodus in dieta celui mic, el ajuta la o buna functionare a creierului si cu cat este folosit mai devreme cu atat rezultatele sunt mai bune. Mergand mai departe, Omega 3 poate fi oferit si ca atare, prin alimentele care il contin si anume peste, broccoli si spanac. Da, da, stim cat de greu este sa ne convingem copiii sa manance cu placere peste sau broccoli insa nu uitati ca obiceiurile sanatoase se invata acasa. Asa ca, poate nu ar fi o idee rea sa adoptati aceasta dieta si voi, adultii. Cei mici imita intotdeauna ce vad la parinti asa ca sansele ca si ei sa manance cu pofta aceste alimente este foarte mare daca vor vedea asta la voi. Pe langa peste, broccoli si spanac, Omega 3 se mai regaseste si in nuci, mure, zmeura si capsuni. Suntem siguri ca nu sunt greu de convinsi sa manance astfel de bunatati.

Cititul si vorbitul cu ei, inca de la varste fragede. Considerati-i interlocutori in toata regula inca din prima zi de viata asa ca vorbiti-le cat de mult puteti, folosind cuvintele in forma lor corecta, fara diminutive sau prescurtari exact ca si cand ati vorbi cu un adult. Cititul este benefic, de asemenea. Interactionati cu cei mici prin intermediul cartilor. Fiti cat mai expresivi atunci cand le cititi povesti, folositi voci diferite si exprimati emotii si urmariti cum cei mici vor sa participe la tot acest joc. Cand devin verbali, puteti sa le puneti intrebari pentru a va asigura ca au inteles ceea ce le-ati citit. Stimulati-le curiozitatea si dorinta de a se angaja intr-un dialog cu voi intrebandu-i ce cred ca urmeaza sa se intample in poveste sau ce parere au despre ce fac personajele.

Porniti de la premisa ca cei mici sunt destepti. O metoda atat de simpla dar care face diferenta. Inteligenta nu este o calitate fixa. Ea se poate cultiva si se poate transforma pe parcursul timpului. Mesajul pe care trebuie sa il transmiteti cu consecventa celor mici este ca sunt destepti, se pot perfectiona oricand si pot face orice si-au propus. Convingeti-i chiar si atunci cand nu au incredere in ei si sunt dezamagiti, ca ei sunt cei mai buni si ca maine va fi mai bine ca azi si vor reusi sa faca ceea ce si-au propus. Cand copiii au incredere in sine si pleaca de la aceasta convingere, orice va fi mai simplu in viata lor de adulti.

Voi cum incercati sa stimulati inteligenta celor mici? Care este perceptia lor despre sine? Dar a voastra despre ei?