Cum sa cresti un copil onest

Daca ar fi sa facem o analiza a perioadei in care copiii mint cel mai mult, am spune ca desigur, bebelusii nu mint. Ei nu pot nici sa vorbeasca. Todlerii (copiii intre 1 si 3 ani) mint foarte putin, dar copiii mici sunt cei care mint cel mai mult. Adica cei cu varste mai mari de 3 ani. 

Mintitul nu trebuie sa ne ingrijoreze, deoarece este un semn important ca dezvoltarea lor cognitiva este una sanatoasa. Conceptual de onestitate, a fi onest, este desigur, mult mai vast de atat. 
Fatetele onestitatii sunt multiple. Copiii nu sunt invatati sa fie pe deplin onesti, deoarece acest lucru nu este acceptat de societate. Ei sunt invatati ca unele lucruri se spun pe cand altele nu, ele fiind intime. Nu este deloc o munca usoara sa “predam” lectia onestitatii celor mici. Asa le va intelege si pe cele de onestie si adevar. Vor incepe sa fie cu adevarat insusite cam la varsta la care copiii incep sa mearga la scoala, undeva in jurul varstei de 7 ani. 
Iata ce poti face pentru a-i invata pe cei mici sa aprecieze onestia, indiferent de stadiul de dezvoltare la care se afla.

Fii un exemplu pentru ei
Daca vrei ca ai tai copii sa nu te minta, atunci nu ii minti nici tu pe ei. Le trimiti semnale gresite si nu vor mai intelege apoi ce inseamna cu adevarat sa fie onesti. Alege in orice situatie sa le explicit adevarul pe intelesul lor. Este uneori mai simplu si mai tentant sa mintim, dar pe termen lung efectele sunt nocive. Pe moment ne gandim, din perspectiva parintilor, ca o mica minciuna nevinovata nu a omorat pe nimeni. Nu facem altceva decat sa ii invatam pe copiii nostri ca este ok sa nu fim onesti si lasam la propria lor alegere situatiile in care aleg sa minta. Noi putem discerne si alegem poate situatii minore in care sa mintim insa ei nu au aceasta capacitate si pot alege situatii grave, importante in care sa minta. 

Nu il eticheta atunci cand totusi minte
L-ai prins pe cel mic cu minciuna. Ce faci? Prima reactie pe care cei mai multi parinti o au este sa il eticheteze pe copil si sa il numeasca mincinos. Acest lucru nu face decat sa inrautateasca situatia si il va face pe copil sa intre in defensiva. In schimb, ii poti spune ca nu iti place ca minte si ca poate sa iti spuna adevarul indiferent de ce a facut. Castiga-i increderea si spune-i ca il vei iubi la fel. Fii ferm dar in acelasi timp calm si intelegator. 

Citeste-le lucruri pozitive
Probabil nici nu ne-am gandit pana acum, insa punem foarte mult accentul pe cat de rau este sa minti si ce consecinte grave poate avea acest lucru insa nu subliniem niciodata alternativa acestui comportament. Si anume, sa fim sinceri si ce beneficii aduce acest lucru. Stim cu totii cum majoritatea cartilor si povestilor pentru cei mici ‘predau’ lectii despre morala si prezinta efectele negative ale unui comportament cum este mintitul. Foarte putine, insa, prezinta personaje care sa il invete pe copil cum sa fie onest, cum sa faca fapte bune. Mesajul este esential asa ca fiti atenti ce anume transmit povestile pe care le cititi celor mici. 

Nu ii tine prelegeri, ci comunica cu el calm
Cu cat relatia dintre parinte si copil este mai relaxata si deschisa cu atat este si mai roditoare. Am explicat cu alte ocazii cum ne putem educa copiii cu blandete si calmitate. Ei bine, chiar se poate si asta se va reflecta si in comportamentul celui mic. Ce inseamna asta in cazul mintitului? Atunci cand sunteti pusi in fata faptului implinit, incercati sa aveti o discutie calma si sa aflati ce anume a dus la acest comportament. Aveti mai multe sanse sa identificati in acest mod problema decat daca alegeti sa ii tineti teorie. Copilul isi va piede concentrarea, nu va fi atent si in mod cert nu va retine prea mult din mesajul pe care dumneavoastra vreti sa il transmiteti. 

Invatati-i cum sa fie onesti, dar diplomati
Vorbeam la inceputul articolului despre acea onestie care nu este acceptata social. Folositi-va tactul astfel incat sa ii invati pe copii cum sa spuna adevarul intr-o maniera eleganta. Onestia nu ar trebui sa fie sinonima cu nepolitetea. Exista o linie fina intre cele doua si cu timpul se poate invata cum sa se spuna un adevar intr-o maniera draguta. Un exemplu banal, daca cel mic primeste cadou o carte pe care o are deja, ideal este sa multumeasca si sa spuna "este o carte reusita, am citit-o si imi place foarte mult. Multumesc!” Decat sa spuna "am deja aceasta carte.” Copiilor trebuie sa li se explice pe cat posibil ca nu trebuie sa ii raneasca pe ceilalti ci trebuie sa fie onesti intr-un mod elegant, atunci cand situatia cere asta. 
Onestia este un concept de care ne lovim toata viata. De aceea, este foarte important sa ii educam pe cei mici in spiritul adevarului si sa le fim chiar noi un exemplu.