Cum sa cultivi imaginatia copilului tau

Imaginatia copiilor nostri este nemarginita, stim deja asta. Insa cum anume putem sa ii stimulam sa o foloseasca cat mai mult, este ceva ce trebuie sa studiem ca parinti. De multe ori ii spunem celui mic sa “isi foloseasca imaginatia”. Dar oare ce intelege el prin asta? Stie ce inseamna acest lucru? In primul rand trebuie noi, ca parinti, sa ii ajutam pe copii sa isi dezvolte aceasta latura. 

Daca ar fi sa definim cumva imaginatia, cum am face-o? Nu este ceva ce poate fi vazut, atins, mirosit ci este mai degraba un termen abstract ce consta mai mult in imbinarea inedita a unor elemente diverse sau alaturarea surprinzatoare a mai multor lucruri, indiferent de natura acestora. Da, este destul de greu sa definim imaginatia, deoarece nu este ceva palpabil ci este ceva ce tine de viziune. 
Cu siguranta ne dorim ca micutii nostri sa fie creativi si sa isi dezvolte armonios, am putea spune, imaginatia. Cel mai important factor in tot acest proces este jocul. El este ingredientul esential si totodata este si activitatea care ar trebui sa ocupe cel mai mult timp in viata copiilor. Armele sunt la dumneavoastra, dragi parinti, asa ca iata cateva idei prin care sa cultivati imaginatia copilului. 

Ofera-i jucarii variate si lasa-l sa improvizeze. Unele jucarii au instructiuni clare, cum ar fi puzzle-urile. Ele trebuie aranjate intr-un anume fel pentru a obtine imaginea. Alte jucarii nu au un scop atat de precis. Printre ele enumeram papusile sau masinutele ori instrumentele de bucatarie si gatit. Ofera-le simultan si lasa-l pe copil sa isi creeze propriul joc. Daca vei vedea ca nu foloseste corespunzator puzzle-ul spre exemplu si aseaza piesele una peste alta sau construieste ceva cu ele, nu ii spune ca este gresit ce face, nu il corecta. Intra-i si tu in joc si vedeti ce iese. Incercati impreuna sa le gasiti cat mai multe roluri. La fel si cu papusile sau accesoriile de bucatarie. Improvizati povesti sau noi functii ale lor. In felul acesta veti reusi sa le largiti copiilor orizonturile imaginatiei. 

Intra in jocul celor mici. Jocul independent este unealta prin care imaginatia copilului va fi cel mai bine stimulata insa, in momentul in care alegi sa te joci cu el, respecta-le regulile si participa la universul realizat de ei. Pune-le intrebari suplimentare, stimuleaza-le imaginatia oferindu-le noi scenarii pe care sa le dezvolte. Spre exemplu, copilul a construit un tarc de animale din piese de lego. Intreaba-l daca unde dorm animalutele? Pune-i intrebari in asa fel incat sa mai improvizeze o cladire si sa isi imbunatateasca functiile tarcului. Nu ii spune tu ce sa faca, dar condu-l in directia in care este nevoie sa isi foloseasca imaginatia.


Ofera-i jucariile prin rotatie. Un volum mare de jucarii oferite simultan nu va face altceva decat sa il plictiseasca pe copil. Se va uita probabil de cateva ori la ele dupa care vor sfarsi aruncate intr-un colt. O strategie foarte buna prin care sa ii stimulezi imaginatia este sa ii oferi un numar mic de jucarii o perioada anume de timp. Spre exemplu, opt jucarii pret de doua saptamani. Sau cinci jucarii saptamanal dupa care ii scoti cate una pe rand si o inlocuiesti cu alta. In felul acesta le vei pune celor mici imaginatia la incercare si vei fi surpins de cate intrebuintari noi le vor gasi jucariilor. 
Lasati-i pe copiii sa exploreze si sa evadeze in lumea jocului si veti vedea cum se vor forma niste adulti plini de imaginative si creativitate.