Cum sa fii un parinte mai bun atunci cand te simti epuizat

Desi auzim mereu ca a fi parinte nu este deloc usor, vrem sa intarim si noi acest lucru si sa spunem ca da! Sa fii parinte este de multe ori obositor si este nevoie de munca multa pentru a tine pasul cu cei mici,  dar si cu treburile pe care trebuie sa le ducem la bun sfarsit. Uneori totul pare ceva ce nu se mai termina. Dar da, tototdata putem spune ca a fi parinte este cel mai frumos job din lume.

Exista multe momente cand ne simtim epuizati in postura de parinti insa mereu reusim cumva sa gasim resurse sa gestionam situatiile stresante. Iata cateva idei care ne ajuta parintii sa fie buni chiar si atunci cand se simt epuizati.

Incepeti ziua cat mai dimineata!
Da, stim ca este greu sa va treziti in zori mai ales daca v-ati culcat seara tarziu, insa alegeti cateva zile pe saptamana pe care sa le incepeti cu o ora poate chiar doua inaintea copiilor. In felul acesta reusiti sa organizati cateva lucruri in liniste, reusiti sa aveti timp si pentru voi, pentru o cafea, dus, imbracat si veti fi mult mai linistiti atunci cand cel mic se trezeste. Veti reusi sa va concentrati doar pe rutina lui de dimineata si asta ajuta foarte mult. Nu veti mai avea senzatia ca nu va ajunge timpul pentru nimic.

Nicio dimineata fara dus si pregatire!
Un dus scurt rece sau cald, dimineata, ajuta la inviorare oricat de grea ar fi ziua care va asteapta. Veti vedea cum 5 minute sub apa iau cu mana senzatia de somn si oboseala si pregatesc trupul si mintea pentru ceea ce urmeaza. Continuati cu alte 5 minute pentru igiena personala si imbracat si gata! Parinte linistit, copil relaxat.

Renuntati la a fi perfectionisti!
Daca sunteti genul de parinti care vor ca totul sa fie perfect, de la curatenie, organizare, programul copilului, poate e mai bine sa lucrati la asta si sa incercati sa lasati lucurile sa curga asa cum vin. Luati o pauza, respirati si traiti momentul. Nu este o drama faptul ca nu aveti o casa perfect organizata sau ca cel mic a intarziat deja 15 minute la somn. Toate aceste “imperfectiuni” aduc multe frustrari si tensiune care se rasfrang mai apoi in relatia cu cel mic.

Invatati sa spuneti NU!
Ideal e sa invatati cat mai devreme acest lucru pentru ca va va scuti de multe batai de cap mai tarziu. Deseori avem tendinta sa spunem DA, celui mic, la orice solicitare pe care o primim din partea lui pentru ca este in natura parintilor sa fie iubitori si generosi. Insa, uneori, este ok sa spuneti si NU daca simtiti ca este prea mult.

Puneti bazele unei relatii puternice cu cel mic
Stim ca lista cu lucrurile pe care trebuie sa le duceti la bun sfarsit intr-o zi este lunga insa rezervati-va resurse si pentru a face pasi spre o relatie sanatoasa cu copilul. O relatie bazata pe incredere, ajutor si sustinere va garanteaza faptul ca sunteti pe drumul cel bun in ceea ce priveste cresterea si educarea celui mic. Nu ezitati sa investiti timp, sentimente si emotii in relatia cu el.

Voi cum reusiti sa supravietuiti in zilele epuizante? Cum reusiti sa fiti buni parinti chiar si atunci cand simtiti ca nu mai puteti?