Cum sa ii cresti copilului increderea in sine

Am zice ca ambita sau rezultatele academice sunt principalele lucruri de care un copil are nevoie pentru ca succesul sa ii fie garantat in viata.

Daca stam bine sa analizam situatia, increderea in sine este cea care sta la baza tuturor reusitelor. Ca parinti, vrem sa ne crestem copilul in acest spirit insa intelegem oare, pe deplin, ce este increderea in sine si cum anume le-o putem construi?

Increderea in sine se consolideaza inca din copilarie si reprezinta baza pe care adultul isi formeaza personalitatea.

In primul rand, parintele nu trebuie sa confunde increderea in sine cu personalitatea copilului. Sunt doua chesiuni districte. Daca cel mic este o fire mai retrasa careia nu ii place sa se afle in mijlocul multimii, spre exemplu, asta nu inseamna ca nu are incredere in fortele proprii, ci doar ca fiecare este diferit, cu o personalitate si afinitati distincte.

Ce este, atunci, increderea?
Increderea in sine, caci despre ea vorbim, se afla in legatura directa cu stima si perceptia propriului eu. Toate acestea sunt posibile numai cu iubire și acceptare de sine.

Suna complicat? Sa o luam pas cu pas. Cand cel mic are parte de provocari, care anume este pozitia lui? Este genul de copil care spune ca poate, ca va reusi sau tipul inclinat spre esec care spune ca nu poate si ca nu va reusi? De aceea, noi, parintii trebuie sa fim foarte atenti si sa urmarim unde anume inclina balanta. Care este calea pe care cei mici o aleg cel mai des? Este ce a lui pot sau cea a lui nu pot? Ei trebuie redirecționati catre varianta in care pot face orice. Acest lucru le creste increderea in sine si ii antreneaza sa faca fata oricarei provocari din viitor.

Ajuta-l pe cel mic sa isi analizeze si sa isi imbunatateasca abilitatile. Suna complicat, dar nu este. Poti face un exercitiu simplu. Ori de cate ori cel mic termina o anume sarcina, lauda-l, dar pune-i si intrebari despre cum anume a realizat acel lucuru. Spre exemplu, daca cel mic a decupat un mar, intreaba-l cum a reusit sa nu depaseasca conturul. Acest lucru il va face sa reflecte mai mult asupra intregului proces si sa inteleaga mai bine pasii pe care i-a urmat.
 

Un alt mod prin care ii poti crește incredrea in sine este sa faci totul mai captivant si interesant. Spre exemplu, daca are de indeplinit un anume task, schimba pe ultima suta de metri modul de abordare. In felul acesta il provoci sa faca fata cu succes unei situatii noi.

Ofera-le feedback real. Cand fac ceva excelent, nu te sfii sa ii lauzi. Cand ceva, insa, nu le reuseste, explica - le ce ar trebui imbunatatit. In felul acesta, impingandu-le limitele, ii ajuti sa isi descopere adevaratul potential.
 

Increderea in sine este subliniata si de mediul din care copilul provine asa ca, ai grija sa construiesti pentru el un mediu sanatos, pozitiv, in care copilul este sustinut si ajutat sa poata.

Copiii sunt fini observatori si cei mai sinceri critici. De aceea, trebuie sa avem mare grija la ce limbaj folosim, trebuie sa fie unul orientat catre pot, vreau, si nu unul cu multe oprelisti. Mediul in care traieste cel mic il programeaza intr-o mare masura catre o anume directie.

Ofera-i sentimentul de siguranta si ajuta-l atunci cand el iti cere asta.
 

Creste in cel mic dorinta de a cunoaste mai mult, de a sti mai mult, de a vrea mai mult și de a face mai mult. Poti face acest lucru si prin discutii marunte. Spre exemplu, intreaba-l ce a invatat astazi nou la gradinita sau la școala, dar totodata spune - i si tu un lucru nou pe care l-ai invatat. Sau cand vezi un avion zburand, spune-i cat de tare ți-ai dori sa stii sa pilotezi un avion. Angajeaza-l in discutii interesante și fii o sursa de inspiratie pentru el.

Petreceti timp de calitate si vorbiti despre sine. Ajuta-l sa se cunoasca, ajuta-l sa isi schimbe directia daca aceasta este una orientata catre negativ. Fa acest lucru progresiv, nu intruziv.

In orice copil zace potential de aceea, datoria noastra ca parinti, printre altele este sa ii ajutam sa aiba incredere in ei astfel incat sa reuseasca tot ceea ce si-au propus.