Cum sa ii incurajam pe copii sa citeasca

Placerea cititului este ceva ce se invata si se cultiva inca de la varste fragede. Cu cat exersati mai mult cu copiii vostri, cu atat ei se vor simti si mai motivati sa citeasca.
Totusi, care sunt acele metode prin care punem bazele cititului de placere si nu de nevoie?

Invatati-i sa reciteasca cartile
Poate parea o idee plictisitoare insa nu este deloc asa. Incurajandu-i pe copii sa devina familiari cu cartile si actiunea lor, acestia isi vor imbunatati viteza si acuratetea cu care parcurg lectura. Tototdata, vor descoperi cu fiecare citire un mesaj nou pe care il are cartea. Daca aleg ei sa citeasca din propria initiativa aceeasi carte de mai multe ori, atunci nu puteti decat sa va bucurati deoarece acest lucru nu face decat sa ii ajute.

Nu plecati de acasa fara ceva de citit
Avem o lista de tituluri interesante pentru cei mici chiar aici. O carte sau o revista sunt intotdeauna binevenite fie ca vorbim de o plimbare scurta cu masina ori cu metroul sau tramvaiul. La fel de bine merge o carte si atunci cand aveti de asteptat sa intrati la medic sau la o alta programare. In felul acesta puteti valorifica timpii morti. Nu uitati sa luati o carte si pentru voi, adultii! Puterea exemplului da mereu rezultate. Sugestiile noastre pentru voi sunt aici.

Cititi in paralel cu ei si discutati
O metoda la care probabil nu v-ati gandit este sa cumparati aceeasi carte in dublu exemplar si sa o cititi separat si apoi sa discutati despre subiectul ei. Puteti sa agreati ca astazi sa dezbateti capitolul 1 al cartii sau primele 20 de pagini. Decizia va apartine. Puneti-le intrebari si incurajati-i sa faca la fel. Astfel, veti putea vedea daca ati inteles amandoi acelasi lucru sau perspectiva este diferita.

Cititul – activitate placuta
Incercati sa puneti cititul intr-o lumina placuta, drept o activitate relaxanta, educativa, nicidecum ca pe o obligatie. De multe ori parintii prezinta TV-ul sau tableta drept recompense si uita de magia cartilor. Serviti, din nou, drept bun exemplu pentru cei mici si atunci cand aveti putin timp liber, cititi in loc sa va uitati la televizor sau sa stati pe internet. Daca cei mici vor vedea la voi ca faceti asta si ca va si place, veti vedea cum incetul cu incetul vor descoperi si ei placerea pe care lectura o ofera.

Alegeti cartile potrivite
Tineti cont de preferintele lor insa, avand in vedere ca nu le au inca formate, incercati sa le modelati gusturile si sa le deschideti apetitul pentru lectura alegand-le cartile potrivite. Ce inseamna o carte potrivita? In primul rand trebuie sa fie la nivelul lor de cunoastere. Copiii isi vor pierde interesul daca ceva li se pare prea greu sau prea usor. Puteti sa le dati sa citeasca o pagina, doua inainte pentru a vedea daca acea carte este o alegere potrivita pentru ei.

Mergeti in librarii si la biblioteci
Exista foarte multe locuri unde copii pot vedea, atinge, rasfoi si alege cartile. Transformati librariile si bibliotecile in locuri speciale, pline de magie. Creand o experienta pozitiva in jurul cartilor, perceptia despre ele se va schimba si nu mare va fi mirarea cand cei mici va vor spune vreau la librarie! Vreau sa vad ce carti noi gasim pe rafturi!

Copiii vostri citesc? Daca da, care le sunt cartile preferate?
Voi cum anume ii incurajati sa citeasca?