Cum sa il ajuti pe copil sa se concentreze in timpul jocului

Copiii sunt energici si exuberanti prin natura asa ca puterea lor de concentrarea in timpul jocului creste pe masura ce varsta lor inainteaza. Atentia pe care o au la un an si care de obicei este foarte mica, aproximativ 30 - 60 secunde pe activitate, poate ajunge la minute bune pe masura ce ei cresc.

Copiii sunt diferiti de adulti. Cand noi credem ca ceva este amuzant si captivant, ei brusc devin plictisiti si isi indreapta atentia catre ceva si mai interesant, spre deosebire de noi, adultii, care ducem la bun sfarsit ceea ce am inceput.

Exista, insa, cateva trucuri la care poti apela pentru a ajuta la imbunatatirea timpului de concentrare.

Incearca pe cat posibil sa reduci din camera stimulii care ar putea produce o suprastimulare a copilului. Care ar putea fi acestia? Spre exemplu televizorul sau muzica. Opreste-le si incearca sa introduci jucariile pe care urmeaza sa le foloseasca, pe rand.

Ai grija la ambient. Camera trebuie sa fie cat mai libera si ordonata pentru a evita ca cel mic sa fie distras.

Un alt truc interesant la care probabil nu v-ati gandit este sa creati un spatiu izolat in camera, cum ar fi un cort. Spatiul linistit si calm pe care acesta il ofera il ajuta pe cel mic sa se concentreze mai bine la ceea ce face.

Desi am spus mai devreme ca muzica este un stimul exterior care poate distrage copilul, nu este acelasi lucru si in cazul sunetelor albe. Puteti apela cu incredere la ele, in surdina. Uneori sunetele albe imbunatatesc abilitatile de concentrare.

Imparte orice activitate ai vrea ca cel mic sa faca, in pasi. Spre exemplu, daca vrei ca cel mic sa construiasca cu piese lego, stabileste obiective si puteti lua mici pauze dupa ce acestea sunt indeplinite. Copiii simt uneori presiune atunci cand au ceva de facut. Pasii marunti ii ajuta sa scape de acest stres. Puteti continua mai tarziu restul jocului sau proiectului. Comunica-i acest lucru celui mic si incurajeaza-l tot timpul. Spune-i ca face progrese, ca esti mandru de ceea ce a realizat.

Atentia si concentrarea se antreneaza. Nu cere copilului prea mult dintr-o data. Creste gradual timpul petrecut asupra unei activitati. Spre exemplu, incepeti prin a lucra la un puzzle 5 minute pe zi, apoi adaugati cate un minut sau doua in urmatoarele zile pana ajungeti sa terminati ceea ce v-ati propus.
 

Alegeti cu grija momentul in care vreti sa faceti cu copilul o anume activitate. Oboseala, foamea pot fi doi factori importanti care nu il vor lasa pe cel mic sa fie atent. De asemenea, dupa gradinita ori scoala, iar nu este un moment potrivit deoarece vin dupa multe ori de stat intr-o incapere si au nevoie sa isi consume energia sau pur si simplu au investit prea multa energie acolo incat sansele sa se mai poata concentra si acasa sunt foarte mici. Cel mai bine este sa incercati dimineata dupa micul dejun cand energia este la cote maxime sau dupa somnul de pranz. Spre exemplu, o activitate fizica inaintea unui joc care solicita concentrarea poate fi o solutie salvatoare. Testati si vedeti ce functioneaza pentru voi.
 

Uneori, lipsa de concentrare vine din lipsa de interes a copilului fata de activitatea pe care vreti sa o faceti. Gaseste ceva de care stii ca cel mic este atras: carti, puzzle-uri, jocuri de sortare, desenat si lista poate continua in functie de varsta si preferinte.

Un alt exercitiu bun este statul pe scaun, pur si simplu. Este o provocare pentru oricine. Puteti sa va jucati de-a statuile pentru a fi totul mai amuzant. Este un exercitiu bun pentru creier si corp si lucreaza foarte bine la legatura dintre cele doua. Este nevoie de concentrare asadar, acest exercitiu merita incercat.

Alimentatia este si ea un factor esential in determinarea gradului de concentrare pe care copilul il are. Exista o legatura intre ceea ce mancam si cat de concentrati putem fi. Produsele de tip fast-food si cele bogate in zahar afecteaza puterea de concentrare, pe cand alimentele bogate in proteine precum carnea, migdalele, ouale au proprietate de a creste abilitatea de a sta focusat.

Analizati copilul. Fiecare invata in moduri diferite. Dumneavoastra il cunoasteti cel mai bine. Incercati sa vedeti care este metoda de invatare pe care el o prefera: vizuala, auditive sau kinestezica. In functie de acest factori, faceti cu el activitati care sa il stimuleze.