Cum sa ne protejam copiii la locurile de joaca

Locurile de joaca sunt minunate atunci cand vine vorba de consumarea energiei celor mici, de aer curat si de socializare cu alti copii. Si nu mai vorbim despre faptul ca locurile de joaca sunt in topul preferintelor celor mici datorita diversitatii de activitati pe care le pot face acolo.

Joaca este activitatea cea mai importanta pe care orice copil trebuie sa o aiba.
ar oare cum facem ca ea sa se desfasoare in siguranta avand in vedere varietatea de leagane, balansoare, tobogane care se afla la locurile de joaca ? Stim deja ca o mare parte dintre accidentele celor mici se intampla fix in aceste locuri desi adultii sunt in preajma.

In primul rand, o secunda de neatentie poate insemna o accidentare grava. Ce trebuie sa faceti ca prima regula ? Inspectati locul de joaca. Verificati sa nu fie obiecte ascutite aruncate precum cioburi sau alte materiale periculoase. De asemenea, locurile de joaca cu asfalt pe jos sau alt tip de pavaj dur sunt de evitat. Optati pentru cele care au suprafetele acoperite cu material special ce absoarbe socurile. Cazaturile vor fi mult mai line pe astfel de suprafete.
Separati  accidentele minore de cele majore. Nu va speriati la prima zgarietura sau julitura si explicati-le si copiilor ca aceste lucruri sunt inerente.
Al doilea lucru util de facut ar fi sa le explicati pericolele de la locul de joaca si sa le reamintiti mereu de ele. Mai exact, nu alergam in fata leaganului pentru ca ne poate lovi, ne urcam pe tobogan doar pe scari, nu ne dam in picioare pe balansoar si lista poate continua. 

Folosirea nepotrivita a echipamentelor de la locul de joaca este unul dintre motivele principale pentru care copiii se accidenteaza. Asadar, pe langa a le reaminti constant ca trebuie sa le utilizeze corect, fiti intotdeauna aproape de ei pentru a putea actiona rapid in caz de accidentare. Si nu, asta nu inseamna sa ii sufocati ci doar sa nu fiti la o distanta foarte mare de copii sau sa plecati de la locul de joaca. 

Un alt lucru important pe care il puteti face pentru a-i mentine in siguranta pe micut, este sa alegeti un loc de joaca potrivit varstei lui. Urmariti semnele pe care sunt trecute varstele recomandate si nu ii lasati pe cei mici sa foloseasca echipamente la care nu se incadreaza ca inaltime sau greutate.

Atentie la imbracaminte si incaltaminte ! Echipati-i corespunzator pentru joaca astfel incat sa nu fie incomodati de haine prea stramte sau prea largi ori de incaltaminte neadecvata. Puteti folosi haine dedicate exclusiv practicarii sporturilor.

Fiti atenti si la vreme. O mica ploaie poate transforma locul de joaca intr-un teren cu multe pericole si obstacole. Toboganul poate fi prea alunecos sau in caz de soare prea puternic, leaganele se pot incinge si pot devni neprietenoase. 

Cel din urma si poate cel mai important lucru, este sa discutati in permanenta cu copiii. Repetati-le de cate ori este necesar ce au voie si ce anume nu au voie sa faca la locurile de joaca si argumentati-le cu exemple ce se poate intampla si de ce nu le este permis sa faca anumite lucruri. Cei mici inteleg mai multe decat credem noi si cu timpul, vor reusi sa se fereasca singuri de eventuale accidente. 

Spor la joaca si multa energie va dorim !