Cum sa petreci timp de calitate cu copilul tau

Desi zilele petrecute cu copilul tau par lungi si uneori te gandesti ca mai ai vreme, timpul zboara foarte repede si momentul pentru a crea amintiri memorabile este acum.
Agenda parintilor care merg la serviciu este incarcata, dar agenda celor care petrec timp acasa cu copiii, este si mai incarcata. Ziua pare un nesfarsit sir de lucruri care trebuiesc facute si deseori, la final de zi, nu reusim sa bifam decat o mica parte din ceea ce ne-am propus. Dar timpul de calitate cu copiii, l-am bifat?

Transforma rutina in timp de calitate
Fiecare parinte dezvolta alaturi de copilul lui o rutina atat dimineata cat si seara. Va treziti, va schimbati, va spalati pe fata si pe dinti, va pieptanati apoi fuga la mic dejun. Seara se repeta pasii doar ca urmeaza somnul. Incearca pe cat posibil sa fii implicat in aceste mici actiuni, sa fii prezent si sa discuti cu copilul. Spre exemplu, dimineata puteti stabili ce anume urmeaza sa manance pe parcursul zilei sau puteti face planuri pentru ziua in curs. Seara puteti sa discutati despre lucurile care s-au petrecut pe zi sau puteti citi un capitol din cartea preferata. Dimineata si seara sunt momente scurte dar bune in care va puteti conecta cu copilul si in acelasi timp petreceti timp de calitate alaturi de el. 

Faceti o poza in fiecare zi
Imortalizati un moment important sau hazliu sau de ce nu, mai putin placut din timpul zilei si realizati un album. Exista aplicatii care pot face asta automat si peste un an, doi sau zece, momentele vor fi acolo si le veti putea rememora impreuna. 

Faceti miscare impreuna
Fie ca e vorba de exercitii simple, alergare, un sport anume sau chiar yoga, miscarea impreuna nu numai ca va ajuta pe amandoi fizic si psihic dar va ofera posibilitatea de a petrece timp de calitate. Nu este necesar sa dedicati mult timp acestei activitati. Chiar si 10 minute pe zi petrecute asa fac minuni.

Stabiliti activitati saptamanale
Spre exemplu puteti transforma seara de vineri in seara de filme, proiectii sau desene animate educative, in familie. Ajustati timpul petrecut la TV in functie de varsta. Puteti dezbate apoi ce ati vazut si puteti sa stabiliti ce veti urmari data urmatoare. Relatia dintre voi se va consolida deoarece cei mici se simt protejati atunci cand iau parte la activitati in familie. Vor fi si de doua ori rasfatati.

Fii spontan si creativ!
Incearca sa-ti surprinzi copilul cu ceva nou si planuieste o excursie de o zi daca va permite programul sau iesi cu el la o inghetata, organizeaza un picnic ori alege o activitate inedita pe care sa o faceti in aer liber. 

Jucati-va!
Indiferent de varsta copilului, jocul cu el va reprezenta intodeauna o modalitate de a petrece timp de calitate impreuna. Gaseste o activitate potrivita varstei si da startul distractiei. Puteti sa mergeti intr-un parc si sa va jucati la locul special destinat copiilor. Astfel veti putea profita atat de aerul curat, de natura dar si de posibilitatea de a va conecta cu cel mic. Nu ezitati sa fiti si voi copii chiar si pentru o ora. 

Transformati o activitate intr-o competitie
Nu exista nu am timp sa petrec cu copilul. Important este sa stii cum sa transformi ceea ce ai in timp de calitate. De multe ori, noi adultii ne plangem de activitatile pe care le avem de indeplinit si de putinul timp care ne mai ramane pentru alte activitati cu cei mici. De ce sa nu ii implicam si pe copii in „lucurile de oameni mari”. Spre exemplu, trebuie sa organizezi un dulap sau sa faci curat in masina. Transforma aceste lucuri in ceva distractiv si implica-l pe cel mic in asta. Roaga-l sa te ajute cu lucuri simple, razi alaturi de el, incurajeaza-l ca ce face este bine. Ii vei da incredere in el si in acelasi timp vei reusi sa si rezolvi ceea ce aveai de facut.