Cum sa-ti simplifici viata. 3 idei eficiente

Viata de parinte poate fi de cele mai multe ori epuizanta…si nu numai cea de parinte ci in general ea poate fi complicatea. De cele mai multe ori, insa, noi suntem cei care din ceva simplu facem ceva mult prea complicat.
Cand intervine stresul? Lucrurile marunte gen lipsa ordinii in casa sau banalele vase murdare sunt si ele pe lista motivelor provocatoare de stress. In top se afla problemele cu greutate cum ar fi lipsa banilor, lipsa timpului liber sau de petrecut cu familia sau discrepanta dintre ceea ce ne-am propus sa facem si ceea ce am reusit sa facem. Toate acestea sunt motive care nu ne provoaca altceva decat anxietate. Iata trei modalitati prin care putem reusi sa ne simplificam viata la minim. Un mic ghid despre cum sa eliminam pe cat posibil stresul si sa punem accent pe lucrurile importante care ne aduc bucurie si satisfactie. 

Organizeaza
Si aici ne referim la gospodarie. Dezordinea si aglomeratia ne obosesc la propriu. De ce sa tinem cu dintii de lucruri pe care nu le mai folosim? Doar in speranta in care va veni o zi in care acel lucru ne va fi iar de trebuinta? Rezerva-ti timp si fa o curatenie ca la carte si scapa de tot ceea ce nu ai mai folosit in ultimul an. Selecteaza, sorteaza, recicleaza ceea ce se poate, iar restul doneaza. Cu siguranta vei gasi pe cineva care sa aiba mult mai multa nevoie de acele lucruri decat tine. Iti eliberezi astfel spatiul, dar in acelasi timp faci si un gest nobil ajutand pe cineva la nevoie. Educa-i pe copii in acelasi spirit. De doua ori pe ani sau mai des daca este nevoie, asezati-va impreuna si stabiliti ce ramane si ce pleaca, de la jucarii, haine, jocuri, rechizite, vesela. In felul acesta ii inveti cum sa fie altruisti si reusesti sa te descotoresesti si de multe obiecte nefolosite. Daca cei mici nu sunt convinsi de asta, asigura-i ca nu faceti altceva decat sa eliberati loc pentru alte lucruri noi. 

Calculeaza
…bugetul si taie de pe lista cheltuielile compulsive. Ele sunt cele care iti dau atat bugetul peste cap, cat si spatiul. Desi suntem parinti si se presupune ca suntem maturi, multora dintre noi ne lipseste educatia financiara. Ajungem sa cheltuim mai mult decat producem, sa ne indatoram, sa investim in lucruri care nu conteaza cu adevarat. Cum putem sa indreptam asta? In primul rand trebuie sa ne convigem ca nu avem nevoie de toate lucurile la care visam si sa facem o lista cu prioritati lunare. Aici includem facturi, utilitati, rate, mancare, transport tot ce este absolut necesar apoi trasam prioritatile pentru noi si copii: haine, cultura, distractie, mancare in oras. Este mult mai usor sa stabilim un buget X pentru un anume lucru si sa il respectam decat sa cheltuim fara sa stim cati bani ne mai raman. Si pentru ca am vorbit de parinti responsabili si maturi, fiecare ar trebui sa se gandeasca la un plan de economisire si sa aiba un cont de economii in care sa transfere bani lunar. Pe langa sugestiile oferite, exista aplicatii de planning financiar care sunt foarte utile si care iti structureaza si calculeaza bugetul pe o luna. Incearca-le! 

Reguli
Regulile impuse cu blandete joaca un rol important in simplificarea vietii. Te scutesc de mult chin, discutii inutile si energie consumata. Stabiliti impreuna, intreaga familie ce atributii are fiecare si fiti consecventi. Regulile merg mana-n mana cu ordinea deci fac totul sa fie mai simplu. Imagineaza-ti cum ai vrea sa arate casa ta, o zi din viata ta, chiar propria viata si vezi cum poti materializa asta. Incepe de la lucruri marunte, dar importante. Spre exemplu, iti doresti ca sotul tau sa fie responsabil cu dusul gunoiului? Comunica-i asta intr-o maniera prietenoasa si vei vedea cum se va conforma. Iti doresti ca ai tai copii sa isi stranga singuri lucrurile? La fel. Vorbeste-le frumos si fii consecvent. Sau ai un copil mai mic si vrei ca el sa se culce la o anumita ora sau sa nu petreaca mult timp in fata ecranelor, creeaza o rutina si respect-o. Copii au nevoie de ghidare. La inceput te vei confrunta cel mai probabil cu furie, opunere si defensiva, dar in final cei mici vor intelege. 
Schimbarea este parghia prin care vei reusi sa iti simplifici viata. Nu ezista sa adopti o atitudine noua cand ceva nu este asa cum ti-ai dorit.