Cum se schimba viata dupa aparitia copiilor

O intrebare care pune pe ganduri orice parinte este despre cum se schimba viata lor dupa aparitia copiilor sau mai bine zis, cum ne schimba copiii viata?
La statutul de adulti, parteneri se mai adauga inca unul si anume acela de parinti. Un nou rol, o noua responsabilitate care vine la pachet cu reguli nescrise. Nu exista fisa de instructiuni pe care sa le putem urma atunci cand apare un nou membru in familie, dar iata cateva moduri in care viata se schimba cand apare bebe.

Totul dureaza mai mult, insa are si mai mult sens. Fiecare zi va fi ca o mica cursa cu obstacole in care tinta finala este fericirea lui bebe. Veti jongla intre hranit, adormit, plimbat, spalat si asta poate fi obositor insa va asiguram ca veti capata antrenament in timp. Asadar, timpul va avea alte valente: mai mult pentru copil, mai putin pentru voi parintii insa satisfactia la final de zi cand vedeti un zambet larg de la cel mic sau un gangurit va fi extrem de mare si veti simti cum tot efortul merita.

Se schimba topul grijilor. Aveati si inainte de bebe, cu siguranta, lucruri ce reprezentau motiv de ingrijorare, frici, intrebari, emotii insa dupa aparitia celor mici veti vedea cum perspectiva se schimba. Va veti ingrijora in primul rand de lucruri ce tin de copil si bunastarea lui iar mai apoi va conta restul.

O alta schimbare cu care vine noul rol de parinte are legatura cu organizarea. Si prin organizare ne referim atat la timp cat si la bani, prioritati, hrana, calatorii. Veti avea intotdeauna un plan de rezerva si pentru a putea “supravietui” unei zile obisnuite va trebui sa puneti la punct o rutina. Momentele de spontaneitate vor fi mult mai putine insa nu imposibil de avut. Ce putem spune sigur este ca timpul in cuplu va deveni mult mai pretios si mai important.

Distractia se schimba. Daca pana acum va relaxati la cinema, club, spectacole, restaurante, acum optiunile e posibil sa fie ceva mai putine si axate pe copil mai degraba. Desigur, in momentele fara bebe puteti iesi ca adultii in club, insa ele vor fi mult mai putine si probabil mai tarziu, cand cel mic mai creste. In prima parte de acomodare in noul rol veti prefera odihna in locul distractiei.

Nu uitati de echilibru! Nu uitati ca inainte de toate sunteti adulti cu nevoi proprii si dorinte pe care este bine sa stiti sa vi le indepliniti pentru a reusi sa va mentineti mentalul sanatos. Desigur, este o provocare. Nimeni nu a spus ca este simplu, dar vrem sa va asiguram ca nu este imposibil. Comunicarea cu partenerul, ajutorul lor si ajutorul din exterior sunt puncte cheie in mentinerea unei relatii sanatoase de cuplu. Nu uitati ca niste parinti fericiti sunt mai intai niste adulti fericiti. Sentimentul de implinire ca sunteti parinti trebuie sa fie completat si de alte aspecte cum ar fi implinirea ca sunteti intr-o relatie sanatoasa, implinirea ca reusiti sa va satisfaceti mici dorinte adiacente de bebe si exemplele pot continua.

Este adevarat ca cei mici ne schimba vietile iremediabil si ni le fac un pic mai complicate si mai aglomerate insa cel mai important lucru, ei ne dau putere, sens si scop si ne ofera satisfactii incomensurabile. Deci da, viata ni se schimba dupa ce devenim adulti insa intr-o directie buna.