Curatarea si dezinfectarea jucariilor

Orice achizitie de jucarii vine la pachet cu intrebarea, oare cum le curatam inainte sa le dam celor mici in uz ?
Jucariile sunt bunurile cele mai de pret ale copiilor, nu-i asa ? Sunt permanent lipite de manutele lor iar uneori, se disting din multime cateva preferate cu care dorm, mananca, merg la plimbare sau la gradinita, le arunca, le iubesc iar si tot asa.
Pe langa murdaria evidenta pe care jucariile o colecteaza, ele pot fi si o sursa neplacuta de praf, germeni si alergeni sau chiar mai rau, de mucegai daca ne gandim la jucariile de baie.

In functie de tipul de jucarie, trebuie sa alegem si modalitatea potrivita de a le igieniza. Si cam care ar fi acestea ?
In primul rand, cat de des trebuie sa curatam jucariile ?

Stabilim frecventa in functie de cat de des sunt folosite. Jucariile cele mai iubite au nevoie de atentie mai multa asadar, puteti sa le dezinfectati ceva mai des, mai ales daca sunt folosite in perioade de boala cum ar fi raceli. Daca vorbim de plusuri, le puteti bagat direct la masina de spalat iar daca vorbim de jucarii din plastic, un dezinfectant universul, ce nu necesita clatire este suficient sau, mai puteti apela la apa electrolizata. Pentru jucariile din  plastic, deoarece sunt usor de igienizat, puteti sa faceti asta o data pe saptamana. In cazul plusurilor, este suficient sa le bagati la masina o data la doua sau trei saptamani dar dupa cum spuneam, ne referim la cele care sunt indragite si folosite zilnic. In cazul jucariilor care doar stau depozitate, dezinfectarea poate fi facuta mult mai rar, eventual la cumparare si ocazional, in functie de suprafetele cu care intra in contact.

In cazul jucariilor electronice, puteti folosi servetele dezinfectante, iar in cazul jucariilor de bebe, cum ar fi cele de dentitie, trebuie sa aveti o grija mai mare asa ca, avand in vedere ca sunt mereu luate in mana si duse la gura, o data la doua sau trei zile este ideal sa fie curatate cu apa calduta si un dezinfectant bland.


O alta categorie importanta este reprezentata de jucariile de baie, care se stie deja ca pot fi o sursa de colectare a mucegaiului. Aveti grija ca dupa fiecare baita sa le scurgeti apa din interior si dupa, pulverizati un spray dezinfectant atata pe exterior cat si in interior, atat cat permit ele. Uscati-le apoi complet si sunt gata de a fi folosite la urmatoare baita.

Cum curatam jucariile care nu pot fi spalate?
Unele jucarii nu se preteaza la a fi spalate nici macar la mana. Si totusi, ce este de facut ? folositi o carpa moale pe care o inmuiati in orice solutie dezinfectanta, o stoarceti bine si frecati usor toata suprafata jucariei. Pentru a le usca, puteti folosi chiar uscatorul de par care face o treaba minunata sau daca este vara, le puteti lasa sa se usuce natural, fara a le expune direct in soare. 
Procedeul in sine este mai simplu decat pare si odata ce a devenit rutina, veti vedea cum totul pare usor cand vine vorba de dezinfectat jucarii.
Voi cum curatati jucariile celor mici ? Ce alte metode mai folositi ?