Dimineti fara stres! Sfaturi pentru organizarea diminetilor cu scoala sau gradinita

La o prima vedere, diminetile in care cei mici trebuie sa ajunga la scoala sau la gradinita, pot parea haotice. Si nu doar ca pot parea, insa ele chiar pot fi cu adevarat extenuante pentru parinti, indiferent ca au de pregatit unul sau mai multi copii pentru ziua ce urmeaza.

Care este cheia succesului? V-ati intrebat, cu siguranta, ce puteti face mai bine pentru a transforma diminetile cu stres intr-unele cu voie buna si relaxare.
Iata cateva mici trucuri cu ajutorul carora veti putea sa va organiza mai bine diminetile cu scoala sau gradinita.

Planuiti totul cu o seara inainte. De la hainute in cel mai mic detaliu, pana la ghiozdan, pachetel, incaltari. Pentru a evita situatiile in care cei mici nu vor sa se imbrace dimineata cu ce ati ales voi, faceti un ritual ca in fiecare seara sa alegeti impreuna ce vor purta a doua zi, in functie de vreme, desigur. Consultati o aplicatie meteo pentru a vedea cum stati cu norii sau cu caldura in ziua ce urmeaza si treceti la treaba! La fel si cu incaltarile, caietele si cele necesare de pus in ghiozdan precum si cu pachetelul. Stabiliti impreuna ce vor manca in ziua ce urmeaza. Dimineata va fi mult mai usor. Spalat, imbracat cu ce deja ati stabilit, ghiozdan si gata!

Un moment pentru voi. O dimineata relaxata incepe cu niste parinti relaxati. Incercati sa va treziti cu 15 minute inaintea celor mici pentru a va bea cafeaua in liniste sau pentru a citi ziarul ori pentru a face cateva exercitii fizice. Orice stiti ca va ajuta la reducerea stresului este binevenit. Un pic de “me time” nu strica nimanui. Aveti grija ca fix acelasi “me time” sa il rezervati si pentru copii. Nici lor nu le place sa fie grabiti asa ca faceti in asa fel incat sa nu fiti pe fuga.

Respectati rutina. Abaterea de la regulile deja stabilite nu face decat sa aduca agitatie in diminetile si asa incarcate. Pentru ca programul este unul predictibil, incercati sa va treziti la aceeasi ora dimineata, sa urmati aceiasi pasi astfel incat cei mici sa stie exact ce au de facut si ce urmeaza. Lucrurile merg  mai repede asa si totul e mai simplu cu hainutele deja pregatite de seara, cu cafeaua bauta, cu exercitiile facute si cu “me time” rezervat.

Un ceas pentru fiecare incapere. O varianta excelenta sa nu pierdeti notiunea timpului. Stim cu totii cat de repede zboara timpul dimineata si cat de usor este sa intarziem la scoala, gradinita, serviciu. O idee minunata de a sta “conectati” este sa avem cate un ceas in fiecare camera. Daca vorbim de copii de scoala, acestia stiu cu siguranta sa citeasca ora, deci vor  sti mereu cat mai au la dispozitie.

Micile recompense la prima ora a diminetii fac minuni. Incercati sa transformati totul intr-o intrecere, intr-un joc distractiv cu recompense. Spre exemplu, daca le mai ramane timp inainte de scoala sau gradinita, cei mici se pot juca rapid cu jocul preferat sau pot sta 5 minute pe tableta sau puteti citi impreuna o pagina din cartea lor preferata. In acest fel, ei vor fi motivati sa parcurga rutina de dimineata repede si bine pentru ca stiu ca la final se pot bucura de ceva neprevazut.

Voi cum reusiti sa faceti fata stresului de dimineata? Ce strategii folositi?