Educatia financiara pe intelesul celor mici

A existat, cu siguranta, un moment in vietile voastre de adulti cand ati experimentat repercursiunile organizarii defectuoase a finantelor. Poate ati ramas in urma cu plata ratei ori a chiriei sau poate nu ati mai avut bani pentru strictul necesar la sfarsitul lunii. Indiferent care a fost situatia, daca va doriti ca ai vostri copii sa nu se confrunte cu astfel de probleme este important sa ii familiarizati cu notiunea de educatie financiara foarte devreme, poate chiar mai devreme decat va imaginati.
Studiile arata ca obiceiurile financiare se formeaza si se definesc pana la varsta de 7 ani de aceea este important ca tendintele sa fie in directia corecta.
Care anume este directia corecta? Cum puteti sa ii invatati pe cei mici valoarea banului?

Invatati-i ce sunt banii!
Fara a intelege macar vag conceptul de ban, moneda si schimb, cei mici nu vor putea pasi in acest subiect al educatiei financiare. Pentru o mai buna intelegere, puteti folosi jucarii tematice cum ar fi casa de marcat sau bani de jucarie si le puteti explica cum banii au valori diferite si ei sunt folositi pentru a primi ceva in schimb cum ar fi mancare, haine, jucarii. Copiii adora sa se joace “de-a magazinul” asa ca profitati de acest lucru!

Lasati-i sa isi castige banii de mici
Cum anume? Destul de simplu: oferindu-le sume mici pentru activitatile casnice. Nu, nu trebuie sa ii platiti ca sa isi faca curat in camera sau ca sa isi stranga jucariile, insa puteti stabili o lista de treburi casnice corelate cu varsta lor, pe care daca le vor duce la bun sfarsit vor primi o suma anume de bani pe care o pot strange la pusculita. Puteti transfera sumele mai apoi intr-un cont sau pe un card. Acest lucru ii va familiariza si cu primele notiuni despre sistemul bancar. Sumele castigate prin propriile eforturi au rolul de dezvolta capacitatea copiilor de a face legatura intre munca si rasplata. Este primul pas spre a deveni la maturitate adulti responsabili care isi fac treaba bine la locul de munca. Pe langa banii castigati astfel, puteti sa le oferiti si un buget saptamanal. De ce este important ca cei mici sa obtina bani prin aceste doua modalitati? Vedem in randurile urmatoare.

Planuri de cheltuiala
De ce strang copiii bani? Cu ce scop anume? Poate vor o jucarie noua sau poate vor o excursie anume sau un obiect vestimentar. Indiferent de motivatie, ghidati-i catre decizia cea mai buna pe care o pot face. Cand sunt foarte mici, desigur ca parintii decid pentru copii insa nu uitati sa ii consultati si pe ei,  indiferent de varsta pe care o au. Este foarte important sa ii implicati in procesul decizional. Pe masura ce cresc lasati-i sa faca alegerile cat mai liberi chiar daca acestea nu sunt cele mai bune mereu. Se vor convinge singuri de asta si vor deveni mai responsabili cand vine vorba de maniera in care vor alege sa isi cheltuie banii.

Tineti-i motivati
Faptul ca cei mici stang bani poate deveni plictisitor pentru ei la un moment dat, de aceea este foarte important sa le mentineti motivatia pentru a face asta. Cum? Faceti planuri impreuna si stabiliti etapele “calatoriei” pana la rezultat. Sa zicem ca cei mici isi doresc o jucarie mai costisitoare. Transformati totul intr-un joc si stabiliti un termen de achizitie. Spre exemplu o luna sau chiar doua. Astfel, ei vor fi motivati sa ajunga la rezultat. Daca sunt foarte aproape de el, puteti sa ii ajutati cu suma ce le lipseste. Se vor ambitiona ca data viitoare sa se descurce fara ajutorul oferit de parinti la final.

Voi ati inceput educatia financiara cu cei mici? Ce anume i-ati invatat? Cum decurge procesul? Suntem nerabdatori sa aflam cum procedati.