Familia monoparentala si provocarile ei

Desi circumstantele pot fi diferite, parinti divortati, unul dintre parinti decedat sau parinte unic de bunavoie, familia monoparentala vine la pachet cu o serie de provocari si situatii stresante atat pentru parintele ce are in grija un copil cat si pentru cel mic. Deloc diferita sau rara, familia monoparentala inca mai este considerata un subiect tabuu.
Iata un mic ghid cu cele mai importante provocari si cum sa le faci fata.

Dificultatile financiare sunt printre problemele stringente ale tuturor familiilor, implicit si a celor monoparentale. Fie ca esti o mama singura sau un tata singur care isi creste copilul, siguranta zilei de maine este un aspect care vine la pachet cu multe nesigurante. In aceasta situatie, un parinte educat financiar va putea sa faca fata oricarei situatii ivite. Organizarea bugetului si o buna gestionare a acestuia sunt cuvintele cheie care te vor salva din orice situatie dificila privind banii. Cum poti fi eficient? Daca simti ca nu ai toate datele problemei poti incerca sa apelezi la un consultant financiar care te va ajuta atat cu sfaturi privind planificarea banilor cat si cu tips&tricks despre cum sa economiseste sau sa investesti pe termen lung. Nu trebuie sa te gandesti doar la stabilitatea financiara pe termen scurt, ci si la cea pe termen mediu si lung.

Consecventa in ceea ce priveste educatia copilului si rutina reprezinta un alt aspect de care parintele singur trebuie sa aiba grija. Planuiti un orar al meselor, ora de somn, indatoriri casnice pentru ca cel mic sa stie ce il asteapta in fiecare zi. Rutina ii ajuta pe copii sa se simta in siguranta. Nici disciplina nu este de neglijat. Aici este nevoie ca, in cazul in care cel de-al doilea parinte exista si se implica activ in viata copilului, sa stabiliti de comun acord cateva reguli pe care sa le respectati tocmai pentru ca cel mic sa nu fie coplesit de schimbari bruste. Ele pot avea impact negativa supra comportamentului lui. 

Comunicarea poate fi un alt subiect problematic pentru parintele unic. Copiii pun multe intrebari, sunt curiosi din fire si asta este minunat. Insa cum facem fata subiectelor delicate? Cel mai important pas este sa oferim raspunsuri sincere, adaptate varstei la absolut orice intrebare are copilul. Asigurati-va ca cei mici au parte de sprijin moral si consiliere daca este nevoie.Trebuie sa tratam cu naturalete subiectele aduse in discutie si sa ii facem pe cei mici sa inteleaga faptul ca nu este absolut nimic in neregula cu familia monoparentala. Reamintiti-le mereu copiilor ca mami si tati ii iubesc, indiferent de circumstante. 

Lasati copiii sa fie copii. Absenta unui partener este deseori dificila si parintele singur, fara intentie, tinde sa puna din povara lui pe umerii copilului sau cauta in acesta un sprijin mai mare decat cel mic ii poate oferi. Nu trebuie sa le grabiti maturizarea oricat de greu v-ar fi ci incercati sa discutati problemele cu un membru al familiei sau cu un terapeut. Copiii nu au capacitatea de a filtra informatiile ca un adult si uneori, prea multe informatii nu reprezinta decat o grija in plus pentru ei.
 

Nu uitati ca parintii influenteaza copiii in mod direct asa ca, o atitudine pozitiva si deschisa indiferent de provocarile vietii este intotdeauna de bun augur. Copiii vad in parinti exemple si desi intampinati uneori probleme, nu uitati sa zambiti si sa priviti orice situatie dintr-un unghi pozitiv.