Familia si timpul, doua cuvinte cheie

Ritmul de viata accelerat care ne este atat de cunoscut, ne face uneori sa uitam de importanta timpului petrecut in familia si mai ales de importanta timpului petrecut cu copiii.

Activitatile impreuna cu cei mici se impart in mai multe subcategorii si anume, timpul petrecut 1 la 1 adica parinte - copil si timpul petrecut in formula completa adica ambii parinti - copil. Pentru copii este esential sa existe momente de conectare atat cu mama cat si cu tatal, in egala masura. Ne-am gandit la 4 cele mai importante beneficii ale timpului petrecut cu familia in formula completa si vrem sa ti le impartasim:

Intareste legaturile familiale 
Familiile care obisnuiesc sa petreaca timp cu copilul si fac activitati impreuna au tendinta de a forma legaturi emotionale puternice. Increderea creste de ambele parti iar copiii se vor simti in siguranta atat fizic, cat si emotional. Activitatile desfasurate impreuna le ofera celor mici sentimentul de apartenenta. 
 

Modeleaza caracterul celor mici
Parintii sunt modelele copiilor si cum acestia au tendinta de a copia ce vad in jur este important sa fim atenti la ce modele comportamentale le oferim. Obiceiurile sanatoase pornesc din familie asa ca fiti atenti la detalii si incercati sa stabiliti mici rutine pe care sa le respectati. Un examplu poate fi cina in familie. Dezvoltati un obicei in a prepara si manca impreuna in fiecare seara. In felul acesta va veti putea conecta cu toti membrii familiei, le veti afla intamplarile de peste zi si totodata veti promova si ideea unei diete sanatoase. Cei mici au nevoie de stabilitate, iar cina in familie poate fi un bun prilej pentru perpetuarea unui comportament pozitiv.

Mentine sanatatea emotionala, mentala si fizica
Dupa cum spuneam, copiii au nevoie sa se simta iubiti si importanti in vietile parintilor, iar parintii, la randul lor trebuie sa incerce sa le asigure aceste nevoi. Cum pot face asta? Cel mai simplu mod este prin timpul petrecut impreuna, regulat. Si nu cantitatea este importanta ci calitatea acestuia. Nu este suficient sa le fim aproape doar atunci cand copiilor le este greu, ci trebuie sa le oferim atentia si timpul nostru in mod obisnuit tocmai pentru a pune bazele sanatatii lor mentale si emotionale. Cei mici nu au nevoie doar sa auda ca ii iubim ci trebuie sa si vada acest lucru. Sanatatea fizica este favorizata prin prisma faptului ca in varianta completa,  familiile au tendinta de a face activitati fizice impreuna si de a manca sanatos.
 

Creste stima de sine
Copiii care petrec timp de calitate cu ambii parinti si participa la activitati cu acestia tind sa aiba o parere pozitiva despre sine, se simt pretuiti si nu le lipseste increderea in sine. La varste fragede, copiii au nevoie de validari din partea parintilor. Acest lucru este firesc tinand cont de faptul ca sunt inca in formare. De aceea este important ca prin mici activitati realizate cu familia ei sa se simta apreciati. De cele mai multe ori, lucrurile marunte sunt cele care fac diferenta si le ofera copiilor increderea ca pot realiza orice.

Asadar, nu va fie teama sa oferiti dragostea, atentia si timpul vostru copiilor. Niciodata nu exista prea mult. Toate aceste "cadouri" sunt firesti si reprezinta fundatia pentru un viitor adult empatic si echilibrat.