Ghid de joaca pe varste

12-18 luni
Cu o mobilitate foarte buna si noi sunete in repertoriu, copilul tau se va transforma intr-un veritabil explorator. Va fi in cautare de noi idei asa ca trebuie sa te ridici la inaltimea asteptarilor lui si sa ii oferi variante de jucarii care sa-l tina ocupat si entuziasmat. Este si varsta la care va vrea sa faca tot ce vede ca faci tu. 
In aceasta etapa a dezvoltarii au mare cautare jucariile de imitatie, dar si jucariile de sortare. Manutele lor dibace vor vrea mereu sa fie ocupate. Poti improviza alegand sa ii oferi borcane cu diverse obiecte pe care sa le poata scoate si pune la loc, sau obiecte pe care sa le poata sorta ori poti alege varianta cea mai simpla si poti cumpara ‘de-a gata’ aceste jucarii.

18-24 luni
La varsta aceasta, copiii vor sa faca totul singuri asa ca rar iti vor cere ajutorul. Sunt intr-o alta etapa a dezvoltarii unde mobilitatea este foarte buna, vei vedea ca mai mult alearga decat merg si unde incet incet te poti intelege cu ei folosind un limbaj comun. Vocabularul prinde contur, unii copii vorbesc chiar in fraze.
Este si varsta la care apar temutele trantumuri. Ia-le ca pe ceva firesc si incerca sa le depasesti alaturi de copilul tau.
Din punct de vedere al jucariilor, cele de rol sunt foarte apreciate de cei mici. Prin jocul de rol ii poti reproduce copilului tau franturi din viata de adult si nu numai. Este o modalitate buna de a-l invata lucuri noi si de a-l scapa de frici, cum ar fi cea de mers la medic.

2-2.5 ani
Plin de energie si mai independent pe zi ce trece, copilul tau te surpinde in fiecare zi cu ceva nou. Este o etapa in care are deja mai multa rabdare si poti face cu el activitati migaloase cum ar fi lucru manual. Puteti decupa, lipi, colora impreuna si vei putea citi entuziasmul pe chipul celui mic. 
Acest interval de dezvoltare 2 – 2,5 ani este marcat de mai multe progrese. Spre exemplu, copilul stie sa faca diferenta intre periculos si sigur si nu se va angaja in activitati periculoase. Desigur, trebuie sa ii faci tot timpul aceasta diferentiere periculos – nepericulos si vei vedea cum si el va putea face distinctia singur. 
Tot la aceasta varsta, copiii incep sa interactioneze din ce in ce mai bine cu alti copii. Se pot juca impreuna, invata notiunea de a imparti jucarii. Stai tot timpul in umbra si ghideaza-l. Invata-l sa fie respectuos cu cei din jurul lui, sa imparta, sa nu fie agresiv. Ei absorb foarte repede aceste informatii.

2,5-3 ani
Cu o imaginatie debordanta si un chef de joaca peste masura, in acest interval de varsta trebuie sa te inarmezi si tu, la randul tau, cu multa energie. Alearga, urca trepte, se cocoata, coboara, va trebui sa ii faci fata si sa il tii ocupat cu activitati pe masura interesului lui. 
Il poti antrena in jocuri precum baschet sau fotbal, il poti provoca jucand mima, vei observa ca ii va placea foarte mult tot ce tine de imitatie, mima. 

3 ani
A venit si varsta intrebarilor sau varsta lui De ce? Copilul tau este deja la alt nivel, unul in care vrea sa stie absolut totul despre orice il inconjoara. Iubeste sa puna intrebari la care, uneori, nici tu nu vei avea raspunsul. Dar pentru asta exista Google si…cartile. Asadar, achizitioneaza un set de carti cu intrebari si raspunsuri si puteti citi impreuna. In felul acesta ii poti explica o multitudine de lucuri si ii vei hrani curiozitatea intr-un mod educativ. 
La varsta aceasta, fetitele adora sa iti imprumute hainele, pantofii, sa te imite atunci cand te machiezi sau cand te dai cu oja, iar baietii vor vrea tot timpul sa se costumeze in personajele lor preferate. Ai grija sa le oferi posibilitatea de a pretinde ca sunt altcineva prin achizitionarea de costume cu eroii preferati sau pentru fete, seturi de machiaj si oje speciale pentru copii.