Ghid de pictura pentru incepatori

Primele incercari de a-i familiariza pe copii cu pictura sunt o experienta minunata care le va permite sa se exprime prin culoare si forma.
Iata care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmati pentru ca lectiile de pictura sa fie un succes.

Imbracati-va atat voi,cat si copiii in haine de casa si impacati-va cu ideea ca totul poate deveni un pic cam...murdar. Puteti folosi o camasa veche, lunga, pe care sa o puneti pe cel mic pentru a proteja cat mai multa piele, un sort sau o vesta impermeabila. Exista halate speciale de pictura care previn murdarirea hainutelor. Alegeti ce vi se potriveste voua si copiilor.

Pregatiti spatiu de lucru. Un sevalet ar fi ideal insa puteti folosi cu succes si o masuta din plastic sau una pe care sa o acoperiti cu o bucata de folie alimentara pentru a evita raspandirea culorilor peste tot. La fel si pentru pardoseala. In locul in care stabiliti ca veti picta puteti pune ziare pe jos sau hartie mai veche, folosita. Aveti grija sa aveti apa la indeamana. O baie sau o bucatarie in proximitate sunt ideale. Nu uitati de carpe. Folositi tricouri vechi, prosoape sau orice aveti la indemana pentru a indeparta murdaria in exces. Aveti tot timpul in minte faptul ca da, totul se va murdari in jur insa important este sa va bucurati impreuna de experienta si sa va distrati. Stim ca cei mici se vor bucura si vor avea tendinta sa picteze totul in jurul lor, chiar si pe ei insa pentru parinti nu va fi asa de placut de aceea incercati sa preveniti folosind materiale ajutatoare. Tototdata, lasati-i pe copii sa se exprime fara a le aminti la fiecare pas ca murdaresc.

Fiti pregatiti sa le explicati pasii in realizarea unei picturi. Probabil vor fi curiosi si vor avea multe intrebari asa ca spuneti-le ce ati facut pas cu pas, de la organizarea spatiului de lucru la ce anume sunt materialele pe care le vor folosi si cum anume ar trebui sa le gestioneze.

Alegeti materiale sigure pentru cei mici. Accidente se pot intampla, de fapt sigur se vor intampla asa ca este foarte probabil ca vopseaua sa ajunga pe pielea lor sau pe haine sau in par. Cel mai bine este sa alegeti acuarelele non-toxice, pe baza de apa. Niciodata nu optati pentru seturi profesionale de pictura, destinate adultilor. Acestea vin cu instructiuni avansate pe care cei mici nu le vor putea intelege, asadar nu le vor folosi corespunzator. Puteti alege seturi speciale pentru pictura. Micul Artist este ideal pentru orice pici care vrea sa creeze.
Pregatiti necesarul de materiale. Si aici nu ne referim doar la culori, ci si la restul. Pictura nu trebuie sa fie neaparat realizata pe o coala de hartie, ci puteti folosi panza, carton, puteti picta pietre, frunze, sticle din plastic sau din sticla, lemn. Si cand vine vorba de ustensile, la fel. Nu trebuie sa neaprat pensule ci puteti folosi si bureti, trafaleti foarte mici, pene.

Lasati-i sa exploreze si singuri. Primele planse pot fi facute cu ajutorul vostru, tocmai pentru a intelege un pic cum sta treaba cu pictura, insa apoi lasati-i sa se bucure de frumusetea culorilor si sustineti-i sa exploreze lumea cu imaginatie a picturii. Posibilitatile sunt nelimitate. Laudati-le munca si nu va asteptati sa picteze planse realiste insa fiti siguri ca lucrarile lor vor fi cu adevarat opere de arta.  Pictura nu este neaparat despre acuarele si coli de desen. Pot folosi si alte materiale auxiliare precum stampile, acuarele pentru pictat cu degetelele sau table magnetice pentru desen. Puteti descoperi mai multe aici.
Acum ca s-a incheiat lectia de pictura, e vremea sa strangeti. Si nu, nu singuri ci alaturi de cei mici. Aratati-le cum anume sa curete pensulele sau locul unde au pictat si faceti totul impreuna. O sa vedeti ca cei mici chiar se pricep si chiar o sa le placa sa faca asta.
Dupa ce s-au uscat operele de arta, puteti sa le expuneti intr-un spatiu special amenajat sau puteti sa le daruiti bunicilor sau prietenilor.

Nu-i asa ca a fost distractiv? Copiilor vostri le place sa picteze? Cat de des defasurati astfel de activitati cu ei?