Gratitudine si mindfulness. Cum ii familiarizam pe cei mici

Daca aveti un copil care a inceput de curand sa mearga la gradinita, probabil ati descoperit pe lista de optionale Gratitudine si mindfulness. Sau daca obsinuiti sa cititi bloguri sau carti de parenting veti descoperi ca este un subiect de actualitate si totodata foarte important atat pentru copii, cat si pentru parinti. De ce anume este important? Tocmai pentru ca recunostinta ar trebui sa fie ceva ce practicam zilnic, de la mic la mare.

Incarcati de toate sarcinile si responsabilitatile pe care le avem zilnic, uitam deseori sa vedem si sa multumim pentru toate bucuriile pe care cei mici le aduc in viata noastra. Daca ajungem sa intelegem importanta gratitudinii vom putea sa ii familiarizam si pe copii cu asta. Astfel, reusim sa punem bazele construirii linistii interioare.

Cum putem defini termenul de mindfulness? Desi importat din limba engleza, el se intalneste des si in vocabularele noastre si cuprinde o serie de alte concepte precum sanatate mintala, intelegere, grija, atentie. Ce vrem sa ii invatam pe cei mici practicand gratitudinea si mindfulness-ul este sa ii facem sa observe toate detaliile mici, dar importante din jurul lor pentru care este important sa fie recunoscatori, sa ii incurajam sa fie prezenti cu adevarat in toate activitatile pe care le fac. Asta ii ajuta pe termen lung sa fie echilibrati emotional.

Dar cum punem in practica asta? Puterea exemplului este foarte eficienta. Exprimati-va bucuria ori de cate ori pregatiti cina si spuneti-le celor mici cat de bucurosi sunteti ca mancarea este atat de delicioasa. Daca va ajuta la prepararea acesteia, multumiti-le si imbratisati-i.
Invatati-i cum sa isi organizeze spatiul. Faptul ca au jucarii si haine si tot ceea ce este necesar pentru un trai lipsit de griji, pentru ei nu are cum sa fie important decat daca le aratam noi cumva. Invatati-i sa aiba grija de obiectele lor, sa se bucure de ele si sa le stranga dupa fiecare activitate. Cand nu le mai sunt de folos, stabiliti impreuna ce se intampla cu ele. Puteti oricand sa le donati unor copii care au nevoie. In felul acesta vor constientiza inca de la varste foarte fragede ca totul din jurul lor trebuie tratat cu respect si este ideal ca atunci cand ceva devine nefolositor sa ii gasim o alta casa, un alt copil care sa se bucure.

Incurajati-i sa scrie cate un biletel de multumire atunci cand sunt fericiti de un anume lucru sau moment. Nu trebuie neaparat sa foloseasca cuvinte. O inimioara desenata de ei si decupata este suficient ca sa isi exprime gratitudinea.

De ce este important sa facem cu cei mici exercitii de tipul acesta? In primul rand, recunostinta aduce fericire si ii invata pe cei mici cum sa aiba o gandire pozitiva si cum sa simta emotii pozitive. Astfel se reduce gradul de anxietate si vor putea construi, mai tarziu, relatii sanatoase in care sa se simta conectati cu celelalte persoane.

Este atat de simplu ca prin mici gesturi sa obtinem lucuri mari! Voi cum anume le explicati celor mici ce este gratitudinea?