Importanta cartilor in dezvoltarea copilului 

De ce sa ii citesti bebelusului tau? Nu vrem sa cazi in capcana in care crezi ca bebelusul tau este prea mic pentru a-i citi. Ca proaspat parinte te gandesti probabil ca cel mic nu intelege sensul si te gandesti sa o lasi pe mai tarziu, cand acesta va fi mai mare? Nimic mai gresit. Momentul potrivit pentru a te apuca sa-i citesti prima carte este ACUM.
Beneficiile cititului inca de la varste foarte fragede (o saptamana, o luna de viata) au fost de-a lungul timpului demonstrate de specialisti prin studii si experimente. Un bebelus intr-adevar, nu poate internalize sensul cuvintelor insa, cititul reprezinta o activitate pe care o faci impreuna cu puiul tau – deci conectare cu cel mic – si este totodata un ritual pe care il poti cultiva peste ani si cel mai important, cititul este o forma esentiala de stimulare. 

Cum iti stimulezi copilul prin citit?
Ei bine, il inveti lucurile elementare despre comunicare. Daca ne referim la bebelusi, acestia vor intelege ca li te adresezi. Nu vor face asocierea cuvant – obiect insa vor fi atenti la tonul si inflexiunile vocii, la ritm. De aceea este foarte important sa citesti mereu cu intonatie. Nu faci altceva decat sa ii familiarizezi cu emotiile. Adopta o figura a fetei potrivita intonatiei, incearca sa imiti personaje. Cel mic nu numai ca va fi amuzat dar il vei ajuta si in dezvoltarea cognitiva.

Daca vorbim de copiii mai mari de 12 luni, prin citit ei invata si intelege concept precum literele, numerele, culori, forme, obiecte, emotii, contraste etc. 
Prin citit ii cultivi calitatea de asculta, de a memora si de a-si insusi primele cuvinte din vocabular. Intr-un cuvant, ii oferi cam tot ce trebuie sa stie despre lumea din jurul lor. 
La nivel cognitiv, bebelusii invata in primul an de viata toate sunetele necesare vorbirii limbii native, atunci cand va veni momentul. Cu cat il expui la mai multe cuvinte cu atat vocabularul lor va fi mai vast si vor incepe sa vorbeasca mai repede. Sinapsele care se creaza in creierul bebelusilor sunt uimitoare. 

Statisticile realizate in urma studiilor din ultimii ani spun ca parintii care au citit foarte mult copiilor si care au vorbit mult cu ei, vorbesc foarte bine, in fraze, pana la varsta de 2 ani. Totodata, copiii expusi la citit regulat au invatat la randul lor sa citeasca cu lejeritate atunci cand a venit momentul. 

Intre 0 si 4 luni, bebelusul va fi foarte atent la culori si contrast. Alege cartile cu imagini simple, viu colorate.

Intre 4 si 6 luni, interesul celui mic pentru carti va creste. Desigur, le va analiza cu mainile si inevitabil le va duce la gura. Ai grija sa alegi carti din materiale sigure, simple de manevrat de mainile bebelusului tau.

Intre 6 si 12 luni se produce o transformare, iar cel mic vei remarca ca dezvolta preferinte pentru o anume carte. Va incepe sa inteleaga ce reprezinta imaginile pe care I le arati si cel mai probabil va incerca sa imite sunetele pe care tu i le prezinti. La varsta de un an, cu putin ajutor, va putea chiar sa dea paginile unei carti.

Cum sa transformi cititul intr-o rutina?
Ei bine, la fel cum incerci sa ii formezi celui mic o rutina legata de somn, alimentatie, joaca, baie asa poti sa ii formezi si o rutina in ceea ce priveste cititul. Ai in vedere cateva lucruri esentiale:
Alege in functie de temperamentul si programul bebelusului tau, un moment al zilei in care este linistit. Profita si citeste-i!
Creaza un mediu propice si relaxant. Ai grija ca cel mic sa fie hranit, odihnit, schimbat si sa stea intr-o pozitie comoda de unde sa aiba vizibilitate si la paginile cartii. Acum puteti incepe sesiunea de citit.  

Daca ne referim la copiii 1 an + , poti introduce cititul la rutina de seara, inainte de culcare. 
Repeta acesti pasi zilnic si vei vedea cum, la un moment dat, cel mic va fi cel care iti aduce cartea sa ii citesti. 
Ai grija sa ai carti in mai multe locuri din casa si bineinteles unele sa fie si la indemana copilului. Vrei sa le protejezi, stim insa vrei ca cel mic sa aiba si acces la ele. Plaseaza strategic carti in cateva locuri neasteptate din casa. Poti chiar si la baie, de ce nu. Exista carti speciale pe care le poti pune in cada alaturi de copil. Daca le lasi la vedere vei avea surpriza ca cel mic sa si le ia singur si sa le rasfoiasca sau sa ti le dea tie.

Daca se intampla sa te plictisesti de atatea carti de copii, avem o surpriza pentru tine! Poti face exceptii uneori si ii poti citi celui mic chiar si un articol de ziar sau o pagina din cartea ta preferata. Important este sa ii citesti si sa ii vorbesti.