Importanta jocului in echipa

Inca de cand ne nastem, capacitatea noastra de a comunica si de a colabora este intr-o continua dezvoltare si rafinare. De aceea, notiunile precum familia, comunitatea si mai tarziu, echipa, sunt vitale in a ne dezvolta abilitatile de socializare. 

De ce este important jocul in echipa in acest context ?
In primul rand ajuta la modelarea abilitatilor cognitive, sociale si emotionale, ele servind drept reper pe tot parcursul vietii. Jocul si mai tarziu lucrul in echipa dezvolta capacitatea de rezolvare a problemelor si gestionarea conflictelor si totodata cultiva creativitatea. 

Pe ce trebuie sa ne bazam atunci cand ii invatam pe cei mici despre importanta jocului in echipa?
In primul rand pe empatie. Intr-o lume concentrata pe realizarea personala si pe recunoasterea individuala, este foarte important sa ii invatam pe copii cum sa colaboreze si cum sa isi imparta atat sarcinile cat si meritele in cadrul unui grup formal. Cultivandu-le empatia, ei vor fi capabili sa inteleaga ce anume este sprijinul reciproc si respectul si astfel vor ajunge sa lucreze eficient impreuna pentru un obiectiv comun. Cand cei mici inteleg partea buna a muncii in echipa, este mai probabil sa devina niste adulti de succes in cariera si in relatiile personale. 

Cum puteti sa incurajati munca in echipa ?
In primul rand, petreceti mult timp cu ei si faceti activitati de weekend cu familia si prietenii. Concentrati-va fie pe activitati specifice pe care trebuie sa le indepliniti impreuna dupa anumiti pasi fie pe jocuri care necesita coloaborarea si respectarea de reguli. Puzzle-urile sau jocurile de societate precum Scrabble, Jenga sau Activity sunt o idee foarte buna iar daca preferati sa petreceti timp in aer liber, puteti alege fotbalul sau baschetul. Sunt doar cateva idei insa aveti libertatea de a decide ce va place. Taberele de vara si atelierele sunt iarasi o buna modalitate de a explora munca in echipa. 

Care este scopul muncii in echipa?
Principala idee pe care vrem ca cei mici sa o inteleaga este aceea ca, pentru ca o echipa sa castige este nevoie de un efort colectiv. Un singur individ nu creeaza succesul echipei ci toti laolalta obtin acest lucru. Totodata, munca in echipa le dezvolta abilitatile sociale, ii incara cum sa se respecte reciproc si cum sa gaseasca metode prin care sa lucreze eficient impreuna. Invatate cat mai devreme in viata, aceste abilitati vor deveni mai puternice pe masura ce micutii cresc si devin adulti. Echipele exista tocmai pentru ca rezultatul oricarei munci sa fie unul bun. 

Copiilor vostri le place jocul in echipa ? Ce alte modalitati de a le explica importanta jocului in echipa mai cunoasteti ?