Importanta lucrului manual in dezvoltarea copilului

Cu siguranta, cu totii avem amintiri de la orele de lucru manual din gradinita sau scoala primara. Erau printre orele preferate de noi, adultii de azi dar oare stiam noi cat de importante erau toate acele activitati precum decupatul, lipitul, desenatul, cusutul, modelatul si multe altele?
Probabil nimeni nu ne explica de ce anume trebuie sa facem asta insa educatorii, invatatorii si desigur, parintii care luau parte la aceste activitati alaturi de noi constientizau importanta lor in dezvoltarea noastra. 

Desi vremurile s-au schimbat, activitatile de tipul lucrului manual nu si-au pierdut insemnatatea. Este posibil ca ele sa fi pierdut, intr-adevar, teren in fata tehnologiei insa cu toate acestea  ocupa un loc fruntas atat in topul preferintelor copiilor cat si ale parintilor. 

Iata 4 motive pentru care lucrul manual este important in dezvoltarea copiilor.

Rafineaza abilitatile motorii
In clipa in care cei mici isi folosesc degetele pentru a manipula diverse materiale ei isi dezvolta motricitatea fina deoarece isi activeaza muchii mainilor iar cu timpul, miscarile lor vor deveni foarte precise.
Ce activitati ajuta la rafinarea abilitatilor motorii? Desenatul, coloratul, lipitul, taiatul sunt ideale pentru a exersa. Dezvoltarea abilitatilor motorii fine ii ajuta pe copii sa devina din ce in ce mai independenti: vor putea manca singuri fara sa se murdareasca, isi vor putea lega sireturile, se vor putea imbraca cu usurinta.

Beneficii cognitive
Creierul copiilor este ca un mic motoras ce trebuie pus si tinut in functiune. Si cum anume se poate acest lucru daca nu prin activitati interesante. Cele care implica lucrul manual sunt ideale in acest sens. Ele reprezinta un bun antrenament pentru rezolvarea problemelor mai complexe de care cei mici se vor ciocni atunci cand vor ajunge la maturitate. De asemenea, le dezvolta atentia la detaliu si puterea de concentrare. 

Dezvolta creativitatea
Arta stimuleaza imaginatia iar lucrul manual poate fi incadrat cu succes la categoria activitatilor artistice. Copiii ajung, prin intermediul artei, sa isi exprime emotiile, sentimentele, simtirile si sa creeze. Este o forma de exprimare a imaginatiei. Creativitatea nu trebuie, insa, confundata cu talentul, indemanarea sau inteligenta. Creativitatea este despre explorare si descoperire nu despre a face mai bine ca ceilalti.

Timp de calitate alaturi de parinti 
Copiii adora sa petreaca timp alaturi de parintii lor si iubesc sa faca activitati cu acestia. Lucrul manual este o idee grozava de a intari legatura copii - parinti si de a petrece timp de calitate. Alegeti activitati indragite deja de cei mici pe care sa le faceti impreuna sau daca vreti sa le faceti o surpriza celor mici puteti veni cu un joc nou care sa le testeze indemanarea si imaginatia. Poate un set Color Chic pentru fetite si Slime pentru baieti? Sunt doua idei minunate! Veti vedea cum prin timpul petrecut impreuna, tehnologia si ecranele in special nu vor mai prezenta asa mare interes. 

Voi ce activitati iubiti sa faceti impreuna?